Paet: Süüria konflikti peab uurima Rahvusvaheline Kriminaalkohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Peeter Langovits / Postimees

Välisminister Urmas Paet ütles täna Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel Brüsselis, et Süüria konfliktis toimunud võimalike inimsusevastaste kuritegude uurimiseks tuleks pöörduda Rahvusvahelise Kriminaalkohtu poole, teatas välisministeerium.

Paeti sõnul on 16 kuud kestnud Süüria konfliktis hukkunud juba üle 16 000 inimese, põgenikke on 104 000 ja humanitaarabi vajab 1,5 miljonit inimest ning rahvusvahelisel tasemel peab tugevamalt survestama kõiki Süüria konflikti osapooli Annani rahuplaani üleminekukavaga nõustuma.

«Konflikti käigus toimepandud võimalikke inimsusevastaseid kuritegusid ja inimõiguste rikkumisi tuleb uurida rahvusvaheliselt erapooletult ning vägivalla toimepanijad võtta vastutusele,» lausus välisminister. «Toetame ka täiendavate piiravate meetmete kehtestamist Süüria režiimi suhtes,» lisas ta.

Paeti sõnul on pettumuseks ÜRO Julgeolekunõukogu võimetus teha Süüria režiimi suhtes otsuseid. «Samas tuleb pingutusi konsensuse saavutamiseks ÜRO Julgeolekunõukogus jätkata,» lisas ta.

Rääkides Liibüast ütles Paet, et Eesti peab positiivseks suurt osavõttu 7. juulil toimunud esimestest vabadest valimistest. «Nüüd peab Euroopa Liit tähelepanelikult jälgima Liibüa äsjavalitud poliitiliste juhtide seisukohti riikluse ülesehitamisel, eriti õigusriigi põhimõtete, naiste õiguste, sõnavabaduse ja poliitiliste vabaduste osas,» sõnas ta. «Aidata tuleb ka praktiliste probleemide lahendamisel, eelkõige riigipiiride kindlustamisel vältimaks relvade, narkootiliste ainete ja inimeste illegaalset piiriülest liikumist,» märkis Eesti välisminister.

Seoses viimaste arengutega Egiptuses pärast president Morsi ametisseastumist ütles välisminister Paet, et kutsume Egiptuse uusi poliitilisi jõude üles alustama ühiskonna arenguks vajalikke reforme. «Euroopa Liit peab olema valmis sellele kaasa aitama ning suhete korraldamisel Egiptusega jälgima kohalike võimude tegevust ühiskonna demokratiseerimisel,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles