Kapo vastus võrdõiguslikkuse volinikule: politseinike kehalised nõuded on vajalikud

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik.
Politseinik. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Arnold Sinisalu vastas soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepperi arupärimisele, et peab kehalise ettevalmistuse nõuet politseinikele vajalikuks.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepper saatis möödunud nädalal siseminister Ken-Marti Vaherile kirja, milles päris aru politseiametnikele kehtestatud kehaliste katsete nõuete kohta.

Sepperi sõnul on kaheldav oma tööd hästi tegevate isikute kõrvaleheitmine, kes oma ajutise terviserikke, vanuse, puude või muu põhjuse tõttu ei suuda määruses sätestatud füüsilise ettevalmistuse norme täita.

Kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Arnold Sinisalu vastas Sepperi teabenõudele, et politseiametnik kannab hoolt enda eri- ja üldkehalise ettevalmistuse eest eesmärgiga olla terve ja suuteline täitma temale pandud teenistusülesandeid.

«Arvestades politsei, aga ka kaitsepolitsei töö eripära, on kehalise ettevalmistuse nõuete kehtestamine vajalik,» kinnitas Sinisalu. «Politseiametnikule kehtestatud kõrgendatud nõudmised teenistusülesannete täitmiseks eeldavad füüsilist ja vaimset vastupidavust. Politseiametnik peab olema suuteline tõkestama kuritegu, kaitsma nii oma kui ka kaaskodanike elu ja tervist.»

Valides politseiametniku eriala ning asudes õppima Sisekaitseakadeemiasse, peab kandidaat läbima kehalised katsed.

Sisseastumiskatsete alad ja lävendite piirnormid on ühesugused kõikidele kandidaatidele sõltumata nende soost ja vanusest, kinnitas peadirektori asetäitja. Konkursis püsimiseks peab kandidaat täitma lävendi piirnormid kõikidel nõutud aladel, seega teab politseiametnikuks pürgija juba õpinguid alustades, et ta peab vastama teatud kehalise ettevalmistuse nõuetele.

«Vastavalt politsei ja piirivalve seaduses sätestatule on iga politseiametnik kohustatud täitma asutuse juhi korraldust riigi julgeoleku tagamiseks, riigikaitse vajadusel, inimelu päästmiseks või mõnel muul seaduses sätestatud juhul, olenemata tema ametikohast või konkreetsetest teenistusülesannetest,» lisas Sinisalu.

Ta lisas, et kriisisituatsioonis võib kaitsepolitseiameti peadirektor suunata riigi julgeolekut tagama kõik politseiametnikud, olenemata neile ametijuhendiga pandud teenistusülesannetest. Seetõttu ei saa tema sõnul väita, et mõnel ametikohal töötav politseiametnik ei pea vastama kehalise ettevalmistuse nõuetele ja olema füüsiliselt vastupidav.

Sinisalu seletas, et politseiametnik vabastatakse tervislikel põhjustel katse sooritamisest juhul, kui ta esitab arstitõendi, millele on märgitud, millisest katsest ja milliseks ajavahemikuks on ametnik vabastatud, samuti katsetest vabastamise põhjus.

«Kaitsepolitseiametis on tervislikel põhjustel katsetest vabastamist rakendatud mitmetel juhtudel. Ei saa ka nõustuda teabenõudes toodud väitega, nagu heidetaks kõrvale oma tööd hästi tegevaid politseiametnikke üksnes seetõttu, et nad ei suuda füüsilisi katseid nõuetekohaselt täita,» kinnitas ta. «Ajutise terviserikke korral vabastab arstitõend füüsiliste katsete täitmisest ning siseministri määruses toodud vanusepiiri ületanud politseiametnikud füüsilisi norme täitma ei pea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles