President Meri kaatrist saab väljaõppealus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaatri üle võtnud mereakadeemia õppejõud Ringo Liepkalns seisab hea selle eest, et president Lennart Meri lemmiksõidukist Thule saaks tulevastele meremeestele hea õppevahend.
Kaatri üle võtnud mereakadeemia õppejõud Ringo Liepkalns seisab hea selle eest, et president Lennart Meri lemmiksõidukist Thule saaks tulevastele meremeestele hea õppevahend. Foto: Priit Simson

Presidendi kantselei andis eile hommikul Tallinnas Pirital mereakadeemiale üle president Lennart Meri soovil ostetud kaatri Thule, millega pärast Meri ametiaega keegi enam eriti sõita ei tahtnud.


Presidendi avalike suhete nõuniku Toomas Sildami sõnul pole Toomas Hendrik Ilves oma ametiajal Nimbus 27 tüüpi väikekaatrit kasutanud. Kuna seda enam vaja ei läinud, siis anti see üle mereakadeemiale.



Kaatri vastu võtnud mere­akadeemia merepraktika õppejõud Ringo Liepkalns lausus, et akadeemia hakkab seda kasutama tulevaste meremeeste väljaõpetamisel. «Ei saa ju tüürimeest kõigepealt suure reisilaeva peale lasta, enne tuleb väikese laeva juhtimist harjutada,» lausus ta.



Kaater osteti 1995. aastal 856 890 krooni eest, mis tollal tundus üüratu summana.



Kaater on kaheksa meetrit pikk ja mahutab kaheksa sõitjat. Liepkalnsi sõnul on Thule hästi hoitud, ent vajab mitmeaastase jahisadamas seismise tõttu ülevaatamist. Küll arvas ta, et kaatri elektroonika vajab uuendamist.



Meri ajal sõideti kaatriga tihti ringi ja veeti külalisi, viimati lasti kaater vette Õhtulehe andmetel kolme aasta eest, 2006. aasta suvel, mil oli lõppemas Arnold Rüütli ametiaeg riigipeana.



Rüütlil endal kaatriga seoses erilisi mälestusi pole. «Mina kasutasin seda vähe. Tegime ühe sõidu Läänemaalt Paslepast Hiiumaale,» lausus ta.



Kaater oli aastaid Paslepas kuuri all ja sellega langesid ära hoolduskulud, lausus Rüütel. «Kui see oleks vees olnud, siis oleks nii kasutamise kui ka mittekasutamise korral sellega kulusid kaasnenud,» lisas ta.



Ka Paslepas oli Rüütel oma presidendiaastatel 2001–2006 vähe, ta eelistas puhata oma Saaremaa maakodus, kus ta sai merel käia omaenda väikese aerupaadiga. Meri ostis endale 2004. aastal väikese merekaatri, mida ta hoidis Harjumaal Viimsi poolsaare tipus asuvas Kabelineeme paadisadamas.



Varem presidentide puhkekohaks olnud Paslepa residents ei kuulu samuti enam mõnda aega Eesti riigile, vaid selle ostis eelmisel sügisel 15,3 miljoni krooni eest ettevõtja Armin Karule kuuluv OÜ Hansa Assets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles