Arendaja hakkas Jõelähtmel hiigelkasumit kasseerima

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laheranna
Laheranna Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Metro Capital Management on nende kodulehekülje andmetel müünud esimesed kolm krunti Jõelähtmel Laherannas, maaplatsil, mis kunagi osteti 2001. aastal 12 miljoni krooni (alla miljoni euro) eest, kuid mille väärtuseks hinnati isegi kuni 200 miljonit krooni (ligi 13 miljonit eurot).

Ostu tegi eriti soodsaks tõik, et lepingu järgi pidi arendaja selle summa tasuma 10 aasta jooksul arendusprojekti tehtud kulutustega ehk reaalselt tuli raha välja käia veelgi vähem.

Tänaseks on Laherannas müügil olevast 21st krundist veel müügil 18 ja hinnad on peamiselt 190 000 eurot krunt, kuigi on ka veel seitse krunti, mis maksavad 150 000 eurot.

Kokku oleks seega kruntide müügist võimalik teenida ligi 3,7 miljonit eurot.

Postimees kirjutas juba 2006. aasta aprillis, et Jõelähtme vallavolikogu istungil esitasid kolme erakonna saadikud valla juhtidele umbusaldusavaldused ja viimased kinnitavad, et põhjuseks on 3,5 kilomeetri pikkuse rannaala arendus Laherannal, millele vald kategooriliselt vastu seisab.

Reformierakonna, Rahvaliidu ja Keskerakonna saadikud esitasid umbusaldusavaldused vallavolikogu esimehele Art Kuumale ja vallavanem Tarmo Paldermaale.

Volikogu toonase majanduskomisjoni esimehe Toomas Kümmeli sõnul müüdi ihaldusväärne maatükk hämaraid teid pidi 2001. aastal 12 miljoni krooni eest.

«Lepingu järgi tasub arendaja selle summa 10 aasta jooksul arendusprojekti tehtud kulutustega. Praegustel hinnangutel küünib selle maatüki tegelik väärtus vähemalt 200 miljoni kroonini, seega on see muinasjutuline leping ehk teisisõnu kingitus, mida hoiti kuni seniajani volikogu ja vallarahva eest salajas,» ütles Kümmel.

Volikogu toonase esimehe Art Kuumi sõnul oli OÜ Jõelähtme Arendusgrupp esindaja Sulo Niguli toetus Reformierakonnale vallas avalik saladus.

«Üldteada on ka arendaja head suhted keskkonnaminister Villu Reiljani ja Rahvaliiduga. Sinna ongi koer maetud,» väitis Kuum.

Õhtuleht kirjutas 2011. aasta, et arendaja, kellel tehing tõotas pea 20-kordset hiigelkasumit, lubas tehingu kümne aasta jooksul tasaarveldada, tehes neile kuuluval kinnistul tee-, kanalisatsiooni- ja muid töid. Tähtaeg kukub selle aasta lõpus, kuid seni pole arendaja oma lubadusi täitnud.

Reformierakonna juhitav vallavalitsus nõustus tähtaja veel neljaks aastaks edasi lükkama, kuid vallavolikogu esimees Art Kuum näeb Laheranna kinnistu saagas head näidet sellest, kuidas Reformierakond oma sponsoritele valla varasid tasuta laiali jagab.

Vallavanem Andrus Umboja sõnul aga on ajad võrreldes 1999. aastaga oluliselt muutunud ja seoses sellega on otsitud võimalusi lepingute muutmiseks, et arvestada rohkem valla tänaseid vajadusi ja arusaamu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles