Savisaare sõnul maksavad tallinlased meelsasti maamaksu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiani kesklinna valitsuse alla kuulunud Kadrioru jaoks luuakse eraldi amet.
Siiani kesklinna valitsuse alla kuulunud Kadrioru jaoks luuakse eraldi amet. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tallinna linnapea Edgar Savisaar nimetas opositsiooni maamaksu vastast poliitreklaami seaduserikkumiseks ning väitis, et tallinlased maksavad meelsasti maamaksu, sest saavad aru, milleks seda raha kulutatakse.


Tallinlaste postkastidesse potsatasid täna Isamaa ja Res Publica Liidu maksuteateid meenutavad reklaamid, kus maksuteate suuruseks on märgitud null krooni. IRL maksuteate juures on aga märge, et see summa kehtiks juhul, kui kodualune elamumaa oleks maamaksust vaba.

«IRL kutsub üles vabastama Tallinna maamaksust ehk teiste sõnadega kutsub inimesi üles maamaksu mitte tasuma. Kujutage ette, kui näiteks meie riigikogu fraktsioon esitaks sellise üleskutse, et ärge Eestis üldse makse makske. Me ei tee seda, aga kui me tahaksime IRL-ile üks-üheselt vastata, siis see oleks väga loogiline kampaania,» lausus Savisaar tänase linnavalitsuse pressikonverentsi sissejuhatuseks.

«Tallinlased on lojaalsed ja seaduskuulekad kodanikud. Meile paljud inimesed helistasid ja ütlesid, et nüüd me teame, milleks see maamaks hea on ja loomulikult tuleb seda maksta,» lisas linnapea. Ta kinnitas, et enamus tallinlastest peab tasuma väga väikest maamaksu ning väitis, et tegemist olevat vaid opositsiooni kampaania algusega sügisesteks valimisteks.

IRL Tallinna piirkonna juhatuse liikme Ken-Marti Vaheri sõnul antakse nende eestvedamisel lähiajal Riigikogus menetlusse eelnõu kodude maamaksust vabastamise võimaldamiseks. Paraku toob see algatus tallinlaste jaoks leevendust alles pärast eelseisvaid kohalikke valimisi.

«Kui möödunud aastal, mil IRL algatus kodude maksuvabastusest oli arutusel Tallinna volikogus, Reformierakonna saadikud seda eelnõud ei toetanud, siis nüüdseks on ka nemad mõistnud, et kodu pole kasiino, kust võimud raha ammutavad. Loodetavasti suhtub Reformierakond kodude maksuvabastusse tõsiste kavatsustega, mitte pole aga rakendanud niivõrd olulist küsimust pelgalt oma valimisvankri ette,» lausus Vaher.

Ta lisas, et IRL ei ole ärimaa maksustamise vastu, kuid peab oluliseks, et koduomanikke maamaksuga ei koormata. «Selle asemel, et tekitada lisamuresid, peaksid riik ja omavalitsused tagama, et iga Eesti kodanik tunneks, et kodu on tema kindlus,» sõnas Vaher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles