Ilmus esimene disainiõpik üldhariduskoolidele

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Disainispikker»
«Disainispikker» Foto: Peeter Langovits

Eile esitles Eesti Kunstiakadeemia kirjastus Merike Rehepapi teost «Disainispikker», mis on mõeldud kunstiainekava õpetamise tööraamatuks koolidele.

Rehepapp rääkis Postimehele õpiku vajadust selgitades, et esmakordselt Eesti ajaloos on üldhariduskoolis kohustus õpetada disaini. Siit tulenes aga probleem, et disaini peavad hakkama andma kunstiõpetajad, kel puudub vastav ettevalmistus ja õppematerjalid.

«Samuti leidub kutsehariduses erialasid, kus disainialane algharidus annaks õpilasele terviklikuma pildi omandatavast erialast,» lisas Rehepapp.

«Meie elu möödub suuremal või vähemal määral inimloodud ehk tehiskeskkonnas. Seetõttu on oluline seda keskkonda nii mõista kui ka vajadusel luua. Disainerlik mõtteviis loob võimaluse meid ümbritseva mõistmiseks, õpetab kriitiliselt suhtuma ümbritsevasse keskkonda.»

«Disainispikker» annab vihjeid meetoditest, kuidas koolitunnis disaini käsitleda: auditoorne-kirjeldav, praktilistel ülesannetel põhinev interaktiivne õpe ja protsessiõpe. Kuna tööraamat on vormistatud kiirköites, siis saab sinna vahele koguda huvitavaid artikleid, õpilaste kavandeid vms. Seega on «Disainispikker» õpetaja käes edasi arenev ja pidevalt täienev tööraamat, nentis Rehepapp.

Eesti Kunstiakadeemia kingib tänavu «Disainispikri» kõigile üldhariduskoolidele, et tähistada disainiõpetuse sisseviimist nii kunsti- kui tehnoloogia ainekavadesse ja toetada õpetajaid selle elluviimisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles