Sotsid vahetaksid Ergma välja

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma.
Ene Ergma. Foto: Kalev Lilleorg

Parlamendi sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esi­mees Eiki Nestor küsis IRLi fraktsioonilt, kas nad ei soovi eelseisvatel riigikogu esimehe valimistel Ene Ergma asemele esitada mõnda teist kandidaati.


IRL ja võimukoalitsioon suure tõenäosusega siiski toetavad neljapäeval salajasel hääletusel Ergma jätkamist. Võimuleppe järgi on riigikogu esimehe koht IRLi käes.



Eiki Nestor ütles Postimehele, et IRLi parlamendifraktsioonis on mitmeid poliitikuid, kes tuleksid riigikogu esimehe tööga paremini toime kui Ergma. «Küsimus on eelkõige riigikogu juhatuse rollis riigikogu maine kujundajana. Mitmeski avalikus debatis oleks juhatus saanud käituda oluliselt paremini,» ütles ta.



Nestor ning veel mõned sotside esindajad Toompeal pole rahul näiteks sellega, kuidas juhatus tegutses hiljutise saadikute palgavaidluse juriidilise keerdsõlme lahendamisel.



Riigikohus asus veebruari lõpul seisukohale, et parlamendil pole õigust sama koosseisu palka muuta. Kuna ees ootas saadikute palgatõus, siis nende sissetulekute kasvu vältimiseks ajal, kui paljudel inimestel avalikus ja erasektoris palk hoopis väheneb, pani Ergma ühes fraktsioonidega ette kärpida seadusemuudatusega riigikogu kuluhüvitist.


Nüüdseks on muudatus tehtud, 30 protsenti hüvitist kärbiti 10 protsendini saadiku palgast.



Nestor osutas, et seaduse muutmise asemel saanuks kuluhüvitist kärpida palju rutem. Kuluhüvitise vähendamiseks 10 protsendini oleks tema hinnangul piisanud ka riigikogu juhatuse otsusest. «Riigikogu juhatus peaks olema aktiivne, mitte lohisema kellegi sabas,» leidis Nestor.



IRLi peasekretäri Margus Tsahkna sõnul seab erakond kindlasti riigikogu juhatuse kandidaadiks Ergma. Sotside küsimusele, kas IRL ei soovi pakkuda teist kandidaati, vastas Tsahkna: «Sellest me küll ei hooli, et nad nii küsivad.»



Reformierakonna fraktsiooni aseesimehe Rein Aidma sõnul on tõenäoline, et kogu parlamendi juhatus jätkab senises koosseisus.



Riigikogu esimees on ametlikult Eestis tähtsuselt teine riigijuhi positsioon presidendi järel. Akadeemik Ene Ergma on olnud riigikogu esimees ühe vaheajaga alates 2003. aastast.


Riigikogu esimene aseesimees on Kristiina Ojuland Reformierakonnast, teine aseesimees Jüri Ratas Keskerakonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles