Mikk Salu: väljapressimine

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Salu
Mikk Salu Foto: Toomas Huik / Postimees

Kõigepealt arvud. Arstid tahavad järgmise aasta palgatõusuks 20 protsenti, õdedele ja hooldajatele küsitakse 30–40 protsenti. Aastas tähendab see vähemalt 231 miljonit lisaeurot. Kui valitsuses arutati eelmisel nädalal järgmise aasta riigieelarvet, siis küsisid kõik ministeeriumid ja teised põhiseaduslikud asutused, kus sees ka õpetajate ja päästjate palgatõus, investeeringud ja muud kulud, kokku 276 miljonit lisaeurot. Ainult natukene rohkem kui arstid-õed palgatõusuks.

Arstide liidu juht Andres Kork ütles «Aktuaalsele kaamerale», et olukord on hull. Nõudmiste toetuseks korraldavad meditsiinitöötajad streigi. Kolm erialaliitu – arstide liit, tervishoiutöötajate kutseliit ja õdede liit – on oma pressiteadetes põhjendanud palgasoovi meedikute lahkumisega välismaale. «Peaeesmärk on arstide ja õdede Eestist lahkumise pidurdamine,» ütleb näiteks arstide liit oma avalduses. Kas meditsiinitöötajad lähevad siis tõesti ära?

Statistikaameti järgi on praktiseerivate arstide ning õdede arv püsinud viimase kümne aasta jooksul Eestis stabiilsena. Arste 4300–4400, õdesid 8000–8500 vahel. Eurostat kinnitab sama. Ka arstiabi kättesaadavus on Eestis hea, isegi parem kui mitmes meist rikkamas Euroopa riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles