Ruhnu uue kiriku remont jäi omanikuga kooskõlastamata

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruhnu uus ja vana kirik.
Ruhnu uus ja vana kirik. Foto: Tiina Kõrtsin/SL Õhtuleht

Mardikatest puretud Ruhnu uue kiriku torni remondikson saadud juba euroraha, ent üllatuslikult selgus, et kogu tegevus jäeti kooskõlastamata hoone omaniku, EELK Ruhnu Püha Magdaleena kogudusega.

Oma kirjas muinsuskaitseameti vaneminspektorile Rita Peirumaale küsib Ruhnu koguduse õpetaja Harry Rein, kas on seaduspärane, et torni tugevdustööde loataotlus on esitatud kirikuhoone omaniku EELK Ruhnu Püha Magdaleena kogudusega kooskõlastamata, kirjutab Saarte Hääl.

Veel huvitab õpetajat, kuidas teostatakse ehituslikku ja muinsuskaitselist järelevalvet, arvestades Ruhnu eraldatust. Kirja lõpus teatab Rein, et kogudus ei luba mürgiseid puidukaitsevahendeid kirikus kasutada.

Muinsuskaitse vaneminspektori Rita Peirumaa sõnul on tegu veaga, sest tööde teostamise loataotlus saadeti kooskõlastamiseks EELK kantslerile Urmas Viilmaale. Loomulikult on kiriku esindajaks tema sõnul kogudus.

Peirumaa loodab, et arusaamatused lahenevad, sest tööde alguseks on planeeritud oktoobrikuu. Peirumaa sõnul püütakse säilitada nii palju vana, kui võimalik. Torni puitkonstruktsioone tugevdatakse uute puidust ja metallist elementide lisamisega.

Mis puutub mürkide kasutamisse, siis tehakse tööd vastavalt projektile, mis mürke ette ei näe. Mardikate gaasitamine jääb seekord ära.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles