Müürid, mis tagavad rahu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Iiri lehtedes avalikustatud küsitluse järgi usub enamik põhjaiirlastest, et kaht kogukonda eraldavad rahumüürid on endiselt vajalikud.
Eile Iiri lehtedes avalikustatud küsitluse järgi usub enamik põhjaiirlastest, et kaht kogukonda eraldavad rahumüürid on endiselt vajalikud. Foto: Repro

Ülehomme marsib uhketes värvides ja kümnete orkestrite muusika saatel läbi Belfasti südalinna 25 000 – 30 000 lojalisti, kes tähistavad paraadiga saja aasta möödumist Põhja-Iirimaa praegusele staatusele aluse pannud Ulsteri lepingust. Nii nende kui vabariiklaste liidrid kui ka politsei pingutavad, et see mälestusüritus ei taaselustaks ajaloolisi pilte möödunud sajandi teise poole veristest tänavalahingutest.

Lojalistliku Demokraatliku Unionistide Partei (DUP) esindajana Belfastist europarlamenti valitud Diane Dodds (54) ütleb uhkusega, et võib arhiivis näidata oma vanaisa allkirja ajaloolise lepingu all.

Samas meenutab Dodds õudusega omaenese tudengipäevi 1970ndate lõpu ja 1980ndate alguse Belfastis. Ta kasvas üles rahulikus maapiirkonnas elanud protestandiperes ning kui ta sealse piirkonna pealinna ülikooli suundus, oli tema ema veendunud, et toona pidevalt veriste sündmuste keskpunktiks olnud Belfastist tema tütar elusana ei naase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles