Raivo Vare: visioonid ja huvide ühtsuse võimalus

Raivo Vare
, Arengufondi nõukogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Vare
Raivo Vare Foto: Peeter Langovits

Mind kui mõtlevat Eesti kodanikku ajendas seda juttu kirjutama üks hiljutine Postimehe number (21. september), kus olid korraga eri nurkade alt leidnud kajastamist päris mitu minu arvates Eestile fundamentaalselt tähtsat teemat.

Rahvusvaheliselt on juba peavooluliseks arusaamaks muutunud tõdemus, et maailm muutub üha keerukamaks ja muutuste tempo kiireneb. Nii poliitilised kui majanduslikud jõukeskused nihkuvad senistest asukohtadest mujale, eelkõige Kagu-Aasiasse. Eesti taasvabanemisel unistasime ja lootsime, et saame lääneliku heaolumaailma stabiilsesse keskkonda sulanduda ning lõpuks ometi vabaneda ajaloopainest ja pääseda välja senisest hädaorust. Nüüd hakkab aga selguma, et me oleme sellele peole hiljaks jäänud ja kahjuks saabunud sinna vaid arvete maksmise ajaks.

Kiired muudatused tähendavad juba olemuslikult teatud ebastabiilsuse kasvu ja sellises olukorras on eriti oluline olla mitte ainult kursis toimuvaga, vaid ka suuta võimalikke arengustsenaariume ette näha, et olla valmis kiiresti ja efektiivselt tegutsema. Umbes nii, nagu treenitakse kriisiolukordade lahendamist militaar-, sisekaitse- ja päästeorganisatsioonides. Seejuures on neile selge, et iga kriis on alati oma nägu, kuid eksisteerivad teatud seaduspärasused ja mudelsituatsioonid, mida saab lahendada lausa automaatrežiimil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles