Lang tahab alimentidest kõrvalehoidjad avalikkuse ette tirida

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumendikuhi kohtutäituri laual.
Dokumendikuhi kohtutäituri laual. Foto: Margus Ansu

Justiitsministeerium on teinud valitsusele ettepaneku kiita heaks ja saata riigikokku uue kohtutäituri seaduse eelnõu, millega luuakse võimalus avalikustada lapse elatisemaksmisest kõrvalehoidjad.


Sama seadusega tugevdataks võlausaldajate kaitset pankroti- ja täitemenetluses.

Langi sõnul vajab Eestis oluliselt tugevdamist võlausaldajate kaitse pankroti- ja täitemenetluses, võlausaldajate kaitse tugevdamise vajadusele on viidanud ka Maailmapank, teatas ministeerium.

«Majanduse elavdamiseks pole vaja raha laiali loopida, vaid parandada konkreetsete sammudega Eesti ettevõtlus- ja investeerimiskliimat,» rõhutas Lang. «Me peame tagama, et kõik ettevõtlikud inimesed oleksid motiveeritud Eestis äri alustama.»

Tänast reaalsust arvestades on oluline ka eelnõu punkt, mis loob kohtutäituritele võimaluse avalikustada isikute nimed, kes laste elatisnõuete maksmise eest kõrvale hoiavad.

BNS teatas eile, et üha enam mehi ei maksa lastele elatisraha. Kui mullu kahe esimese kuuga alustas politsei 40 kriminaalmenetlust lapse ülalpidamise kohustuse rikkumise paragrahvi järgi, siis tänavu jaanuaris ja veebruaris on käivitatud juba 50 sellist süüasja. Tegemist on tänavu ühe enam kasvanud kuriteoliigiga.

Lisaks luuakse eelnõuga kohtutäituritele ja pankrotihalduritele ühine kutsekoda. «See kutsekoda peaks hakkama analoogiliselt Notarite Koja ja Advokatuuriga seisma hea täituri ja halduri kutsetegevuse arendamise, prestiiži, liikmete koolitamise ja eetilise järelevalve eest,» ütles justiitsminister.

Eelnõuga tehtavad muudatused täituri- ja halduriameti pidamises looks praegusega võrreldes eeldused palju kiiremaks ja tõhusamaks täite- ja pankrotimenetluseks tulevikus ning suurendavad täituri- ja halduriameti usaldusväärsust avalikkuse silmis.

Näiteks vara uus müügikord ei võimalda enam nn piiratud osalejatega kabinetienampakkumiste läbiviimist, samuti keelatakse pankrotihalduritel osta pankrotipesa arvel erinevaid puukteenuseid enda äriühingutelt.

Langi sõnul tuleb ettevõtluskeskkonna parandamiseks järgmisena ette võtta kõikvõimalike lubade ja litsentside põhjendatuse ülevaatamine ning koondada kõik avalik-õiguslikud ettevõtluspiirangud ühte seadusse.

«Selles osas loodame kiiret ja konstruktiivset koostööd majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga,» lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles