Ain Aaviksoo: tuleb mõelda, kuidas me tervishoiu raha kasutame

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Aaviksoo.
Ain Aaviksoo. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Tervishoiu olukorra parandamisel on vaja vaadata, milliseid meditsiiniteenuseid me tegelikult vajame, arvas tervishoiuanalüütik Ain Aaviksoo.


Aaviksoo rääkis ETV hommikuprogrammis «Terevisioon», et kui meil on patsientidel ca 20 protsenti sellistest probleemidest, mida peaks saama lahendada ühe visiidi käigus, siis me peaksime välja mõtlema, kuidas igas Eesti punktis on see probleem on võimalik lahendada ühe visiidi käigus.

Mitte nii, et kui inimene pääseb perearsti vastuvõtule kell pool neli, siis leiab perearst, et on vaja teha röntgenuuring, aga röntgen on juba kinni ning tuleb homme uuesti tulla jne.

«Me peaksime arsti juurde minema siis, kui tõesti teistmoodi pole võimalik. Kuidas seda saab teha? Me kasutame liiga väha nutika konsulteerimise võimalusi. Me kasutame vähe telefoni, palju vähem elektroonilist formaati,» nentis saatekülaline.

Ümberkorraldustega vähendati Aaviksoo sõnul USA-s visiitide arvu 20 protsendi võrra, Soomes Tamperes suudeti puhtalt ümberkorraldamisega järjekorda kolm korda vähendada, ilma et inimeste arv oleks vähenenud.

«Mitte seda, et meil on raha juurde vaja, seda ka, aga kõige rohkem on vaja läbi mõelda, kuidas me seda raha kasutame,» rõhutas ekspert.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles