Aaviksoo: Eesti hindab kõrgelt juudi rahva abi Vabadussõjas

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juudi muuseumis asuval pildil on Tallinna Kooliõpilaste Pataljoni vabatahtlik, reamees Abram Hasak.
Juudi muuseumis asuval pildil on Tallinna Kooliõpilaste Pataljoni vabatahtlik, reamees Abram Hasak. Foto: Liis Treimann

Tänasel Vabadussõjas langenud juutide mälestustahvli avamisel sõnas kaitseminister Jaak Aaviksoo, et Eesti hindab kõrgelt kõigi rahvaste panust, kes seisid eestlaste kõrval Vabadussõjas ja mälestab kõiki ohvreid.

«Täna avatav mälestustahvel meenutab meile Eesti riigi vabaduse eest langenud juudi rahvusest võitlejaid. Oma riigi ja vabaduse ideaalid on meid ühendanud ja lähendanud nii Eesti Vabadussõja kui ka iseseisva juudi riigi loomise ajal kolmkümmend aastat hiljem, kui Eesti oli oma iseseisvuse kaotanud. Ning need ideaalid ühendavad meid tänagi, kui seisame oma riikide püsimise ja kestmise eest,» rääkis kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Tallinna Juudi kooli seinal täna avatud mälestustahvlile on kantud kuue juudi rahvusest võitleja nimed, kes langesid Eesti Vabadussõjas aastatel 1918-1920.

Kokku osales Vabadussõjas üle 100 juudi, kellest ühte, nooremallohvitser Boris Kofkinit vääristati vapruse eest ka Vabadusristi II liigi 3. järguga.

Mälestustahvel rajati Eesti juudiusu koguduse, Eesti juudikogukonna ja Tallinna Juudi kooli poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles