ELi farmaatsialiit soovitab apteekide asutamispiirangud säilitada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Euroopa Liidu Farmaatsialiit soovitab Eestil säilitada praegu kehtivad apteekide asutamispiirangud, mille muutmiseks on õiguskantsler teinud parlamendile ettepaneku.

Liidu peasekretär John Chave teatas riigikogule, sotsiaalministrile ja õiguskantslerile saadetud pöördumises, et asutamispiirangute kaotamine mõjuks negatiivselt apteegiteenuste kättesaadavusele, kvaliteedile ja patsientide heaolule, ning soovitas praeguse regulatsiooni säilitada. Tema sõnul on demograafilisi ja geograafilisi kriteeriume apteekide asutamiseks kehtestatud paljudes Euroopa riikides.

«Erinevates riikides läbi viidud uuringute, aga ka praktika najal võib väita, et piirangute kaotamisel liigub hulk maal tegutsevaid apteeke majanduslikult atraktiivsematesse piirkondadesse. Seetõttu võib näiliselt apteekide arv suureneda, samas kui teenuse kättesaadavus väheneb oluliselt,» lausus Chave ja lisas, et Eestis puudub igasugune vajadus soodustada linnades uute apteekide teket, sest juba praegu on Eestis apteekide suhtarv elaniku kohta tunduvalt suurem kui Euroopa Liidus keskmiselt.

Chave'i sõnul pole tõendeid, et turu liberaliseerimise tagajärjel tekiks apteekide vahel suurem konkurents ja langeksid ravimite hinnad. Tema sõnul näitavad uuringud ja teiste riikide kogemus, et apteegituru liberaliseerimisel ravimite hinnad ei lange, küll aga kaasnevad negatiivsed kõrvalmõjud: apteegid kuhjuvad linnadesse maapiirkondade arvel ja apteekide jätkusuutlikkus väheneb. Mitmed riigid on seetõttu piirangud pärast kaotamist tema sõnul jälle taastanud.

Chave osutas, et ka Euroopa Kohus on kinnitanud apteegi asutamispiirangute õiguspärasust, sest see tagab teenuse territoriaalselt ühtlase jaotuse.

Asutamispiirangute muutmiseks tegi septembri lõpus riigikogule ettepaneku õiguskantsler Indrek Teder, kelle hinnangul on ravimiseaduses uute apteekide rajamisele ja olemasolevate apteekide laienemisele või asukoha muutmisele kehtestatud piirangud põhiseadusega vastuolus.

Teder leidis ettepanekus, et piirangud ei taga apteegiteenuse kättesaadavust ega õigusta seetõttu nendega kaasnevat ettevõtlusvabaduse ja võrdsuspõhiõiguse riivet. Varem on piiranguid kritiseerinud ka nii konkurentsiamet kui riigikontroll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles