Küllike Rooväli: rist ja viletsus

Küllike Rooväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küllike Rooväli.
Küllike Rooväli. Foto: Peeter Langovits.

Kui Eestis on läbi aegade olnud üks ettevõtmine, mis takerdub pea igal nurgal kivide ja kändude otsa, siis on see vabadussõja võidusamba rajamine. Meie uhke klaassamba püstipanek edeneb märksa kehvemas tempos kui kilplastel uste ja akendeta maja rajamine. Neil oli vähemalt stiili ja hoogu ning tohutu usk oma ettevõtmisesse.

Kui hakata vabadussambaga seotud äpardusi kokku lugema, läheb issanda päike enne looja, kui nimekiri lõplikuks saab. Kõige toredam on aga see, et lisaks tõsistele tülidele, kismadele ja näpukatele lisandub sambaehituse ajalukku pidevalt uusi koomilisi episoode.

Kindlasti seisame kunagi sammast avades selle ees pühaliku näoga. Ainult et mida me meenutame? Ühte tšehhide äpardust teise järgi? Nalja on ju saanud rohkem kui omal ajal kuulsas Tšehhoslovakkia lõbustuspargis. See toodi ju samamoodi veokitel kohale, pakiti lahti, pandi kokku, ja alles siis selgus, milline karussell üldse tööle hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles