Reporter.ee: klaasristi kaalus ei olnud arvestatud LED-paneelide kinnitusi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusamba otsa tõsteti täna klaasrist.
Vabadussõja võidusamba otsa tõsteti täna klaasrist. Foto: Mihkel Maripuu

Võidusamba klaasristi tõstmine lükkus hommikul edasi, sest risti tõstmisel selgus, et ristiosa oli 2700 kg raskem kui algsete andmete kohaselt pidi olema, segaduse põhjustas teineteise mittemõistmine.


Turvalisuse tagamiseks tuli enne paigaldustööde jätkamist kõik arvutused veel kord üle kontrollida, vahendas Reporter.ee.

«Et olla lõpuni veendunud, et see ei mõjuta sammast, siis tehakse täiendavaid arvutusi. Kui need saavad tehtud, saab tõstmisega edasi minna,» ütles kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Martin Jaško.

«Nii kogu see ehitus, kui samba tõstmine eraldi on täiendavalt kindlustatud. Kindlasti on see ka kindlustusfirma huvides ja kindlustusvõtja huvides, et hiljem ei tekiks mingeid vaidlusi,» selgitas Jaško.

Kella 16 pärastlõunal sai risti valmistanud Tšehhi firma seniste arvutuste ja tõstekraana näidu lahknevuse põhjuse tuvastatud ja tööd võisid jätkuda. Hiiglaslik klaasrist hakkas aeglaselt taeva poole kerkima.

Kõik sujus plaanipäraselt ja kogu segaduse olevat põhjustanud lihtlabane teineteise mittemõistmine.


«Põhjus on üsna proosaline. Valguslahendus tuli üsna viimasel minutil ja ei olnud arvestatud LED-paneelide kinnitusi,» ütles paigaldustööde juht Jaanis Kuld.

Nüüd kui rist on paigas algavad maastikutööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles