Leht: Vene kollaborant Štšerbakov aitas USA spioonide jälile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs tabatud Vene spioonide võrgustik.
USAs tabatud Vene spioonide võrgustik. Foto: SCANPIX

Juunis Ühendriikides paljastatud kümneliikmelisele Vene spioonivõrgule saadi jälile tänu Vene luureagendile, kelle tütar elab USAs, kirjutas täna Kommersant.

Vene ajalehe teatel on kaasaaitaja nimi Štšerbakov. Tegemist on Vene välisluureteenistuse koloneliga, kelle tööülesanne oli USAsse paigutada tsivilistidest salakuulajaid, sarnaselt suvel Washingtoni poolt avastatud spioonidele.

Kollaborant põgenes Venemaalt USAsse vaid kolm päeva enne president Dmitri Medvedevi juunikuist visiiti Washingtoni, vahendas AFP Kommersanti.

Ajaleht viitas allikatele, kelle sõnul astus Štšerbakovi poeg samal ajal tagasi oma kohalt Vene narkokontrolli komitees ja põgenes samuti USAsse vahetult enne seda, kui Washington juunis spioonid paljastas.

Štšerbakovi tütar oli Kommersandi teatel Ühendriikide kauaaegne elanik.

«Tundub veider, et mitte keegi ei vaevunud kontrollima, miks sellisel positsioonil töötaval inimesel tütar Ühendriikides elab,» tsiteeris Kommersant anonüümset luureallikat.

Štšerbakov ise lükkas eelmisel aastal tagasi olulise ametikõrgenduse, mis Kommersandi sõnul vihjab sellele, et ta tegi juba siis Washingtoni koostööd.

Aastaid Ühendriikides elanud kümme Vene spiooni saadeti juulis riigist välja ja anti Viini lennuväljal üle Vene võimudele, kes vabastasid spioonivahetuse raames neli lääne luurajat.

Peaminister Vladimir Putin mõistis tollal anonüümse kollaborandi hukka juba suvel, öeldes, et tema elu lõpeb pummeldamise või uimastite läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles