MTA: jätkame võitlust ebaseadusliku kütuseäriga piiril

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliamet
Maksu- ja tolliamet Foto: Liis Treimann.

Maksu- ja tolliamet (MTA) vastas õiguskantsler Indrek Tederi tänasele kriitikale, et on võitluses ebaseadusliku kütuseveoga järginud kehtivat seadust ning jätkab ärilisel eesmärgil kütust vedavate isikute takistamist seaduse alusel ka edaspidi.

«Selleks on ametil täna olemas kõik vahendid ja õiguslikud alused,» teatas MTA oma pressiteates.

Ameti hinnangul ei seadnud Teder kahtluse alla nende õigust ebaseaduslikku kütusevedu takistada ning ärilisel eesmärgil sissetoodud kütust maksustada. «Seadus kehtib, kuni seda ei ole kehtetuks tunnistatud ega muudetud ning MTA on seaduse rakendaja. Amet lähtub jätkuvalt kütuseveo takistamisel riskianalüüsist, keskendudes tihedalt piiri ületavate suure paagiga sõidukite kontrollile,» selgitas MTA.

Alates käesoleva aasta juunist, mil kütusekontrolli tõhustati, on MTA ametnikud kontrollinud ligikaudu üht protsenti kõigist piiri ületanud sõidukitest. «Kontrollidel lähtutakse iga kord konkreetsest riskihinnangust, mille üheks kriteeriumiks on piiriületuse sagedus. Piirijärjekordi põhjustasid tuhatkond sõidukit, mis ületasid piiri praktiliselt iga päev,» teatas amet.

 Kontrolli tulemusel on septembris piirijärjekorrad vähenenud juuniga võrreldes Narvas 80 tundi, Luhamaal 8 tundi ja Koidulas 2 tundi. Praegusel hetkel on kõigis piiripunktides järjekorrad praktiliselt kadunud, lisas MTA.

«Maksu- ja tolliamet jätkab oma seadusega pandud ülesannete täitmist, järgides hea halduse tava. Sellest tulenevalt ei muutu ebaseadusliku kütuseveo takistamine piiril. MTA kontrollib kõiki kütusevedajaid, kelle tegevus viitab ärilisel eesmärgil kütuse sissetoomisele ja tagab maksude laekumise piiril,» kinnitas amet.

Õiguskantsler Indrek Teder kritiseeris täna maksu- ja tolliameti tegevust Eesti-Vene piiril, kus nõutakse piiriülese kütuseveo lõpetamiseks kõigilt sõidukijuhtidelt paagis oleva kütuse deklareerimist ja sihtkohta jõudmiseks vajalikust suurematelt kogustelt maksude maksmist. Teder leidis, et see pole kooskõlas õiguspärasuse ja hea halduse tava nõuetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles