Saar: annetuste vähenemine näitab usalduse kadumist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar
Indrek Saar Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Reformierakonna kokku kuivanud annetusi kommenteerinud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Indrek Saar rääkis Postimehele, et annetuste vähenemine on loogiline, kui usaldus rahaasjade koha pealt on kadunud.

Mai lõpus rahastamisskandaali sattunud Reformierakond kogus suvekuudel viimaste aastatega võrreldes rekordiliselt vähe annetusi. Kolmandas kvartalis ehk juulis, augustis ja septembris sai Reformierakond annetustena 3213 eurot.

Mäletatavasti avalikustas reformierakondlane Silver Meikar mais erakonna rahastamise telgitaguseid, tuues välja, et on annetanud erakonna kassasse raha, mille päritolu ta ei tea ja viidates, et ta pole sugugi ainus, kes nii on teinud.

«Kui usaldus rahaasjade koha pealt on kadunud, siis on loogiline, et annetused, mis iseenesest põhinevad usaldusel, ka vähenevad,» pakkus Saar üheks annetuste vähenemise põhjuseks.

Saar nentis, et annetuste laekumised on tsüklilised ja annetuste intensiivne kogumine on seotud valimisperioodiga. Võrdluseks võib tuua, et eelmise aasta kolmandas kvartalis annetati Reformierakonnale üle 16 000 euro.

«See, et tsükkel nii kõvasti kõigub – see ilmselt näitab, et usaldus nii erakonnaliikmete endi kui mitte erakonnaliikmete poolt on oluliselt vähenenud,» ütles peasekretär.

Samas on Reformierakonna skandaal mõjutanud Saare hinnangul kõikidele erakondadele annetamist.

«Sest see on toonud annetajad avalikkuse fookusesse, nii fookuses ei ole nad kunagi olnud,» rääkis Saar. «Mõni, kes muidu oleks annetanud, mõtleb praegu, kas ta ikka tahaks lehte sattuda.»

Saar lisas, et tegelikult peaks annetuste laekumine olema võimalikult stabiilne, kuna see näitaks usaldust, normaalset rütmi ja pikaajalist suhet toetajatega.

«Tsüklilisust reguleeriks olulisel määral see, kui valmiste tulemus ei oleks nii tugevas sõltuvuses rahast,» rääkis ta. «Valimiskuludel peaksid saama piirangud. Siis muutuks asi stabiilsemaks ja paremini läbinähtavaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles