Lastekaitse liit: peksmisvideo näitab ühiskonna hoiakuid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaklus
Kaklus Foto: Caro / Scanpix

Lastekaitse liidu hinnangul näitab sotsiaalmeedias levinud video, kus tüdrukud peksavad Valga koolis oma koolikaaslast, ühiskonna hoiakuid ja täiskasvanute passiivust.

Lastekaitse liit saatis täna avaliku pöördumise, milles nõuab, et Eesti riik realiseeriks põhiseadusega võetud kohustuse tagada iga inimese isikupuutumatus ja väärikus.

Pöördumises toob ühing välja, et põhiseaduse järgi ei tohi kedagi piinata, julmalt või väärikust alandavalt kohelda ega karistada, kuid praegu lubab ühiskond tekitada lastele alandust ja valu.

«Sotsiaalmeedias levinud video, kus koolitüdrukud piinavad küüniliselt oma kaaslast, näitab ühiskonna hoiakuid ja täiskasvanute passiivust nende kujundamisel,» seisab avalduses. «Seaduse järgi peab kool tagama turvalise koolikeskkonna, sh õpilaskodus. Kõige tähtsam on aga kaaslast austavalt kohelda. Muuta tuleb iga üksiku inimese suhtumist teise inimesse. Lapse esmane eeskuju on perekond. Vanemaharidus vajab rohkem ühiskonna tähelepanu.»

Lastekaitse liit märgib, et on aastaid edendanud laste teadlikkust oma õigustest, korraldanud vägivaldset käitumist ennetavaid koolitusi lastele, lastevanematele ja pedagoogidele ning juurutanud toimivaid meetodeid, mille abil vähendada koolivägivalda, kuid ühiskonna kui terviku suhtumist ei saa aga muuta ainult mittetulundusühingute töö.

«Riik peab looma vägivalla vähendamise arengukavale ning laste ja perede arengukavale senisest laiema kõlapinna ning rakendama neid tõhusamalt. Riiklikus õppekavas peab inimõiguste teema saama suurema mahu ja selle käsitlus peab olema praktilisem,» seisab avalduses. «Ainult nii tagame hästi toimiva, hooliva ja jätkusuutliku riigi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles