Muudatus lubab angerjaid surmata

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on noor angerjas.
Pildil on noor angerjas. Foto: Lauri Kulpsoo/Postimees

Kuna angerjas kanti sel aastal ohustatud liikide nimekirja, siis on keskkonnaminister sunnitud muutma määrust, mis keelab ohustatud liikide surmamise.

Kuna looduskaitse seaduse kohaselt on kõik ohustatud liigid ka kaitsealused liigid ja nende surmamine on keelatud, siis annab seadus keskkonnaministrile volituse kehtestada nende loomade nimekiri, kelle kasutamine eeldab nende surmamist, selgitas Kadri Alas keskkonnaministeeriumist.

«Näiteks toiduks kasvatatud kalad tuleb mõistetavalt enne kasutamist surmata. Samuti on mõistlik surmata raviprotsessis kasutatud apteegikaanid, kuna looduskaitseseaduse kohaselt ei ole nende loodusesse laskmine lubatud ja elusana säilitamine ei ole mõttekas, kui nende kasutamine on lõpetatud,» tõi ta näite.

Seni on vastava keskkonnaministri määruse kohaselt lubatud surmata tuurasid
ja apteegikaane. Nüüd lisandub sellesse nimekirja ka angerjas, mis selle aasta 13. märtsil kanti ohustatud liikide nimekirja.

Määruse koostajate sõnul võib minister kehtestada nende loomade nimekirja, kelle kaubanduslikul eesmärgil sissetoodud või kasvatatud elusate isendite surmamine on lubatud.

Probleem tekkis määruse rakendamisel aga seoses angerjaga, kuna meres elav ja seal püütav angerjas ei ole ei kaubanduslikul eesmärgil sisse toodud ega kasvatatud. Samas looduskaitseseaduse vastavas sättes teda ei mainitud ning seetõttu oli angerja legaalne kasutamine eelnõu koostajate sõnul problemaatiline.

Määruse jõustumisel muutub võimalikuks legaalselt püütud angerjate legaalne kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles