Meikar: Reformierakonna praegune eliit tuleks välja vahetada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakonnast kolmapäeval välja heidetud riigikogu endine liige Silver Meikar leiab, et rahastamisskandaali vältel valetamist jätkanud partei praegune eliit tuleks välja vahetada.

Meikar ütles eile õhtul TV3 saates «Kolmeraudne», et ei nõustu arvamusega, nagu oleks ta rahastamisskeemidest rääkides astunud oma erakonnale vastu. «Ma astusin vastu nendele inimestele, kes on osalenud samasugustes skeemides ja kes, nagu selgub, selle viie kuu jooksul jätkavad valetamist. Parteis on üle 11 000 liikme ja reaalselt neid inimesi, kes on seotud musta rahastamisega, on väike osa sellest,» lausus ta.

Tema hinnangul tuleks tõmmata Reformierakonna rahastamisskandaali ja valetamisskandaali vahele selge joon. «Me elame riigis, kus peaminister, mitmed ministrid, mitmed riigikogu liikmed valetavad. Ja korduvalt,» märkis ta.

Meikar meenutas näiteks Monica Lewinsky ja Bill Clintoni juhtumit, aga ka Mart Laari pildiskandaali ning ütles, et mõlema puhul sai ebamoraalsetest tegudest olulisemaks küsimuseks valetamine. «See, et erakonna sees valetatakse, see on ju avalikkusele teada,» lausus ta.

Meikar osutas, et kui peaminister teatas arvamusloo ilmumise päeval, et süüdistused on tõsised ning ta soovib kohtuda nii tema kui Kristen Michaliga, siis hiljem ta Meikariga kohtuda enam ei tahtnud. «Ta on öelnud, et süüdistusi pole üldse olemas. Ta ütleb, et teemat pole olemas. Nõutakse prokuratuuri uurimist, siis öeldakse, et aga mille pärast ta üldse uurib, mida tal üldse seal uurida on. Nõutakse põhjalikku uurimist, järgmine hetk öeldakse, et aga miks raisati sinna ressursse,» rääkis Meikar telesaates.

Tema sõnul oli eilse päeva parim nali see, kui Reformierakond teatas, et partei kontori ees korraldatakse liberaalse maailmavaate tutvustamiseks pikette, mida tema sõnul aga tegelikult ei toimunud. «Ei suudetud nimetada, mitu inimest seal osales, mis kell see toimus, öeldi, et mingi tavaline üritus toimub. See, et erakonna liikmetele vassitakse, see, et erakonna liikmed vassivad, see on ju fakt,» lausus Meikar.

Ta avaldas arvamust, et mitmed rahastamisskeemides osalenud inimesed praegu kahetsevad, et ei julgenud kriminaalmenetluse käigus endast teada anda. Küsimusele, kes skeemidest teadsid ja kes kahetsevad, vastas Meikar, et tema sisetunne ütleb, et «me saame neist õige pea teada».

Meikari hinnangul oli inimestel valida, kas olla aus või erakonnale lojaalne. «Mõnes mõttes see näitab, kuhu on jõudnud Reformierakond,» ütles ta ja lisas, et erakonnas on üles ehitatud juhikeskne, mitteliberaalne ja vertikaalne võimustruktuur.

Küsimusele, kas ta jääb kõigest hoolimata Reformierakonna toetajaks, vastas Meikar, et vaid juhul, kui erakonnas toimub sisuline muutus. «Antud hetkel ma ei kujuta ette, et sama Reformierakonna eliit saab jätkata, sest tegelikult see eliit selgelt valetab ja varjab ja ma ei kujuta ette, mismoodi sama eliit saab jätkata ja viia ellu muudatusi,» märkis ta.

Meikar ütles, et näiteks Birmas panid aastaid inimesi tapnud ja piinanud sõjaväelased järsku sõjaväevormi asemel selga ülikonna ning hakkasid rääkima demokraatiast, ehkki nende mõttemaailm polnud muutunud ning nad ei saanud aru, mis demokraatia on. «Mul on tunne, et samamoodi on Eestis. Reformierakonnas on väga-väga palju häid inimesi ja ma olen paljude poolt nõus valima, aga me peame välja vahetama eliidi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles