Komisjon: valimiskulude piiramiseks võiks reklaamihanke korraldada riik

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parteide valimisreklaam
Parteide valimisreklaam Foto: Liis Treimann / Postimees

Parlamendi põhiseaduskomisjoni hinnangul võiks parteide valimiskampaania kulutuste piiramiseks kaaluda näiteks võimalust, et meediareklaami hanke korraldab riik.

Põhiseaduskomisjon märgib fraktsioonidele saadetud kirjas, et komisjoni üldsuunis on piirata valimiskampaania kulutusi. Selleks pakub komisjon välja kaks võimalust: seada valimiskuludele rahaline ülempiir või piirata valimiskampaania mahtu.

Muu hulgas võiks komisjoni hinnangul kaaluda mahupiiri või keelu kehtestamist kulukamatele reklaamiliikidele, eeskätt telereklaamile kommertskanalites, või võimalust, et meediareklaami hanke teeb riik. Sel juhul tagatakse igale erakonnale, mis valimistel osaleb, võrdne osa reklaampinnast või -ajast. Samuti võiks komisjoni meelest kaaluda kõigile erakondadele ühtsete tingimuste ja võrdsete võimaluste loomist välireklaamiks.

Komisjoni arvates võiks kaaluda ka ideed, mille kohaselt telliks erakondade rahastamise järelevalve komisjon valimiskuludele sõltumatu hinnangu saamiseks auditi.

Lisaks toetab põhiseaduskomisjon erakondadele positiivse netovara nõude kehtestamist, ehkki selle jõustamiseks tuleks ette näha aastane üleminekuaeg, et parteid jõuaksid oma majandustegevuse ja finantsarvestuse seaduse nõuetega kohandada.

Juba varem on komisjon teatanud, et kaalumist vääriks ka riigikogu valimistel senise kahe kuupalga alammäära suuruse kautsjoni vähendamine, et luua kandidaatidele võrdsemad võimalused.

Põhiseaduskomisjon ootab erakondade rahastamise ja järelevalve süsteemi muutmise senistele ettepanekutele fraktsioonide hinnanguid järgmise nädala alguseks, misjärel saadetakse eelnõuprojekt viimase lihvi saamiseks justiitsministeeriumile. Erakondade rahastamise süsteemi ülevaatamise võttis komisjon oma tööplaani tänavu juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles