Reinsalu: valimissüsteemi võiks muuta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Andres Haabu

Isamaa ja Res Publica Liidu juht, kaitseminister Urmas Reinsalu avaldas arvamust, et Eesti võiks oma valimissüsteemi muuta sarnaseks Soome omale, kus parlamenti jõuavad ringkondades enim hääli kogunud kandidaadid.

Reinsalu leidis tänasel valitsuse pressikonverentsil «Harta12» kommenteerides, et inimeste murelik, kriitiline hoiak on õige asi - et inimesed tahavad poliitika tegemises kaasa rääkida, kui on rahulolematud.

Mitmete hartas nimetatud praktiliste ettepanekutega tema sõnul juba tegeletakse: «Mis puudutab seda, et vajame uut erakonnaseadust, kus erakondade rahaasjad on selgemalt paigas.»

Osad aga on uued ettepanekud – näiteks tõi ta soovi muuta valimisseadust. Reinsalu kinnitas, et toetab mõtet, et valimistel osutuks ringkondadest valituks just need inimesed, kes saavad proportsionaalselt kõige rohkem hääli. «Ma arvan, et see on üks lähtekoht, mida me oma poliitilise süsteemi arendamisel võiksime aluseks võtta.»

Reinsalu sõnul oleks tema ettepanek, minna üle nn Soome valimissüsteemile, kus kõik kandidaadid valitakse parlamenti ringkondadest, ülemaalisi parteide nimekirju pole aga üldse olemas.

«Soome kogemus näitab, et poliitikud, et ringkonnas rohkem hääli saada, teevad tõhusamat tööd ka valimiste vahepealsel ajal, seda tagasiside andmist,» märkis Reinsalu, selgitades, et tagasiside andmise kohustust ei saa kehtestada seadusega, vaid selleks peab olema poliitikutel konkurentsis suurem huvi inimeste usaldust pidevalt hoida.

Reinsalu ei pidanud aga õigeks seda, et osa poliitikuid ühiskonna rahulolematust oma kasuks pöörata püüavad. «Üks asi on inimeste tunne, kodanikuühiskonna peegeldus, mis asjad on õigesti ja mida tuleks muuta. Aga on olemas ka poliitikuid, kes riputavad oma päevapoliitilised ambitsioonid selle rahulolematuse külge,» viitas ta täna parlamendis toimunud ööistungile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles