Soome jätkab Eesti ohvitseride koolitamist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ohvitseri mõõk.
Eesti ohvitseri mõõk. Foto: Toomas Huik

Soome jätkab Eesti ohvitseride koolitamist sealsetes sõjakoolides ja kindralstaabi akadeemias.

Kaitseväe peastaabi ülem kolonel Neeme Väli kohtub täna Helsingis Soome peastaabi ülema kindralleitnant Ari Puheloisega, kellega arutab koostööplaane ja kirjutab alla koolitusmemorandumi, teatas peastaap.

Kindralleitnant Puheloinen ja kolonel Väli kirjutavad alla memorandumi, mis sätestab Eesti ohvitseride koolitamise järgnevatel aastatel Soome sõjakoolides ja kindralstaabi akadeemias.

Samuti arutavad peastaapide ülemad Eesti kaitseväelaste Soomes doktorikraadi omandamise võimalusi ja Soome ohvitseride osalust Balti Kaitsekolledžis nii õppejõudude kui õppuritena.

Peastaapide ülemad saavad ülevaate Soome ja Eesti kaitsevägede pikaajalisest arengukavast ja osalusest välisoperatsioonidel ning arutavad Soomest saadud varustusega seotud küsimusi.

Pärastlõunal annab kolonel Väli Eesti saatkonnas Helsingis üle Kaitseväe eriteenete risti Soome kaitsejõudude erukolonelleitnant Jouko Lahtenperäle, kes vastutas aastatel 1996-2002 Soome-Eesti Kaitseväe ühisprojektis personaliküsimuste eest.

Pärast ühisprojekti lõppemist jätkas erukolonelleitnant tööd kahe riigi reservohvitseride vaheliste kontaktide tihendamise nimel.

Eesti ja Soome kaitsevägesid ühendab tihe logistika- ja hariduskoostöö. Eesti kaitseväelased on õppinud Soome sõjakoolides ja kursustel kaitseväe taasloomisest alates.

2005. aastal ostis Eesti Kaitsevägi Soomest 60 soomukit Pasi XA 180 EST, selle aasta alguses hankis Eesti Soomest 42 122 mm haubitsat. Soome kaitseväelased osalevad välisoperatsioonidel Afganistanis ja Kosovos, Eesti ja Soome kuuluvad mõlemad Euroopa Liidu Põhjala lahingugruppi.

Traditsiooniliselt kohtuvad peastaapide ülemad vähemalt kord aastas. Kindralleitnant Puheloinen külastas Eestit 2008. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles