President arutab Karise kandidatuuri fraktsioonide esimeestega neljapäeval

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Karis.
Alar Karis. Foto: Kristjan Teedema

President on kutsunud neljapäevaks enda juurde riigikogu fraktsioonide esimehed, et arutada professori ja endise Tartu ülikooli rektori Alar Karise kandidatuuri riigikontrolöri ametikohale.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles, et neljapäevasel kohtumisel tuvustab president oma riigikontrolöri kandidaati ning ilmselt mingeid lõplikke otsuseid ei tehta.

Simsoni sõnul on president pidanud läbirääkimisi mitmete kandidaatidega ja väga intensiivselt otsinud endale meelepärast.

Ta märkis, et president eelnevalt läbirääkimisi riigikontrolöri teemal Keskerakonnaga pidanud ei ole ning ilmselt kasutab ta selleks võimalust ülehomme.

Simsoni sõnul tuleks Karise puhul arvestada tema akadeemilist tausta. «Ta ilmselt sisustab valituks osutumisel seda ametit hoopis teist moodi kui tema eelkäijad.»

Ta lisas, et on kandidaati positiivselt suhtuv, rõhutades, et ei fraktsioonis ega erakonna juhatuses ei ole teemat arutatud.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi sõnul on erakondadel presidendiga kontakte olnud viimasel ajal üsna mitmeid ning neljapäeval üritatakse saavutada riigikontrolöri küsimuses konsensus.

Ta lisas, et praegu arutlusel olevat kandidaati eelistavad ka erakonnad. «Fraktsioonis suure laua taga seda arutatud ei ole, aga reedel enne riigikogu istungit on fraktsiooni koosolek ja kindlasti sellest seal ka räägitakse.»

Eelmisel neljapäeval selgus, et president tegi ettepaneku riigikontrolöriks kandideerida Alar Karisele. Pärast kandideerimiseks tarvilike formaalsuste täitmist teeb president parlamendile ettepaneku nimetada ametisse riigikontrolör. Enne hääletust riigikogus kohtub kandidaat parlamendifraktsioonidega. Uue riigikontrolöri nimetab presidendi ettepanekul viieks aastaks salajasel hääletusel ametisse riigikogu.

Praeguse riigikontrolöri, 2003. aastast sel kohal töötava Mihkel Oviiri teine ametiaeg lõpeb tuleva aasta 31. märtsil ning ta on teatanud soovist minna pensionile.

Tartus 1958. aasta 26. märtsil sündinud Alar Karis on Eesti molekulaargeneetik ja arengubioloog. Karis lõpetas 1981. aastal Eesti Põllumajandusakadeemia veterinaarteaduskonna ning on end täiendanud Saksamaal, Suurbritannias ja Hollandis.

Alates 1999. aastast on Karis Tartu ülikooli professor. Aastatel 2003-2007 oli ta Eesti Maaülikooli rektor ja 2007-2012 Tartu ülikooli rektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles