Ebaseaduslike piiriületajate arv kasvab hüppeliselt

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti piir
Eesti piir Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kui mullu tabati Eestis ebaseaduslikul rändel olevaid välismaalasi kokku 132, siis on tänavu kätte saadud juba 268 sellist isikut. Piirivalve näeb selliste juhtumite kasvutendentsi.

«25. novembri seisuga on 268 ebaseaduslikku rändajat kinnipeetud ja juhtumeid on 135,» teatas PPA piirivalveosakonna teabebüroo riskianalüüsi talituse juht piirivalvemajor Ago Tikk. Mullu tabati terve aasta peale 132 isikut ja juhtumeid oli 82. «Päris palju on ka neid, keda pole kättesaadud.»

Tikk seletas, et ebaseaduslik ränne tähendab kõiki neid juhtumeid, kus välismaalased üritavad Eestisse siseneda ebaseaduslikult, kasutades selleks võltsitud, kehtetuid dokumente või liigutakse üle piiri mitte selleks ettenähtud kohas reeglina ühegi dokumendita.

Suurim liik on viisa väärkasutamine. Üha enam välismaalasi taotlevad Eesti või mõne teise EL liikmesriigi viisat selleks, et saada seaduslikku võimalust Schengeni alale sisenemiseks ja seal ebaseaduslikult elama või tööle asumiseks.

«Surve idapoolt on oluliselt suurenenud – me teame, et Venemaa on viimase pooleteist aasta jooksul karmistanud oma migratsioonipoliitikat ja asunud likvideerima ebaseaduslikke tehaseid,» rääkis ta. «Ehitusel töötavad mustalt mitmed SRÜ riikide kodanikud ja kui neid pigistatakse, siis nad tahavad kuhugi edasi liikuda.»

Tikk seletas, et need, kes tabatakse ebaseaduslikult ületuselt välispiiril, saadetakse reeglina tagasi päritoluriiki. Sisepiiri puhul antakse nad üle liikmesriigile, mille kaudu on sisenetud.

«Selle aasta jooksul räägime mitmekümnetest Gruusia kodanikust, kes on palunud Läti riigilt rahvusvahelist kaitset ja selle taotlemise varjus tegelikult üritatakse edasi liikuda läbi Eesti Rootsi kuningriiki – nemad oleme saatnud tagasi Lätti,» ütles Tikk.

Tänavu on Eestis ebaseaduslikult rändelt tabatud 78 Aasia ja 13 Aafrika päritolu inimest, 70 Venemaa, 61 Gruusia, 45 SRÜ riikide kodanikku ja üks ameeriklane.

Sageli saadakse ebaseaduslikud rändajad kätte rutiinse kontrolli või profileerimise käigus Tallinna erinevatest kohtadest – sadamast, lennujaamast, linnast.

Tiku sõnul ei sõltu ebaseadusliku rände suurenemine piirivalve tegevusest.

«Meie tegevusest sõltub avastamise hulk, sest rändesurvet reguleerivad näiteks sõjad, katastroofid, rasked elamistingimused jne,» lausus ta. «Neid inimesi on potentsiaalselt liikvel sadu tuhandeid ja selles valguses ütleme, et on näha jätkuvat kasvutendentsi. Tuleb olla realistlik ja vaadata, kuidas survega hakkama saada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles