Reformierakond peab riigieelarvesse kandma veel 4400 eurot annetusi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon otsustas täna, et lisaks Silver Meikari kaudu saadud anonüümsetele annetustele peaks Reformierakond riigieelarvesse kandma veel 4442 eurot, mille vahendamist on viis inimest kriminaalmenetluse käigus tunnistanud.

Oktoobri lõpus pöördus komisjon politsei- ja piirivalveameti poole, et saada ülevaade ka teistest annetajatest, kes ülekuulamistel Meikari väiteid toetavaid ütlusi andsid. Riigikogu pressitalituse teatel selgus vastusest, et aastatel 2004–2012 on parteile tundmatu päritoluga raha annetanud veel viis inimest, kelle vahendatud 69 500 krooni ehk 4442 eurot tuleks komisjoni hinnangul kanda riigieelarvesse.

Meikari kaudu saadud 115 000 krooni ehk 7350 eurot, mille komisjon hindas oktoobris anonüümseks ja seega keelatud annetuseks, on Reformierakond riigieelarvesse juba kandnud.

Järelevalvekomisjoni esimees Ardo Ojasalu on varem selgitanud, et kui Meikar on teinud Reformierakonnale annetuse, mille päritolu ta ise ei tea ning partei kontori töötajad on kinnitanud, et ka nemad ei ole seda raha Meikarile andnud, siis järelikult on tegu anonüümse annetusega.

Erakonnaseaduse kohaselt ei ole anonüümsed annetused lubatud ning need tuleb annetajale tagastada või kui tagastamine pole võimalik, siis kanda riigieelarvesse. «Kuna Silver Meikaril ei ole andmeid, kelle käest see raha on pärit, ja keegi seda omaks ei tunnista, siis see tuleb maksta riigieelarvesse,» ütles Ojasalu.

Meikar kirjutas 22. mail Postimehes ilmunud arvamusloos, et annetas parteile aastatel 2009–2010 115 000 krooni, mis ei olnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea. Artikli ilmumise järel alustas riigiprokuratuur erakonna rahastamisskeemide uurimiseks kriminaalmenetlust, mis lõpetati oktoobri keskel, kuna kogutud tõendid ei olnud süüdistuse esitamiseks piisavad. Sama kuu lõpus heitis Reformierakond Meikari maine kahjustamise pärast erakonnast välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles