Reformierakonna toetus kukkus 22 protsendini

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringu kohaselt langes Reformierakonna toetus detsembris neli protsendipunkti, 22 protsendini.

Nelja kuuga on Reformierakond kaotanud 17 protsendipunkti võrra toetust: kui augustis pooldas parteid 39, septembris 33 ja oktoobris 32 protsenti, siis novembris kukkus partei toetus 26 ja detsembris 22 protsendile.

Populaarseim partei on uuringu kohaselt opositsiooniline Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), kelle reiting on oktoobri 22-lt ja novembri 25 protsendilt tõusnud 28 protsendini detsembris. 24-protsendilise toetusega järgnes SDE-le Keskerakond, keda oktoobris pooldas 25 ja novembris 23 protsenti.

Koos Reformierakonnaga koalitsiooni kuuluvat Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) toetas TNS Emori uuringu kohaselt detsembris 18 protsenti valimisealistest kodanikest. Oktoobris oli parteil toetajaid 13 ja novembris 17 protsenti.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles rahvusringhäälingu uudisteportaalile, et kui IRLi ja Keskerakonna toetus on püsinud küllaltki stabiilne, siis Reformierakond on populaarsust kaotanud pea kõigis sotsiaaldemograafilistes rühmades. Väiksem on langus olnud tema sõnul noorte ja kõrgema sissetulekuga inimeste seas, kes on olnud ka Reformierakonna stabiilsemad toetajad.

SDE reiting on Voogi sõnul paranenud eriti jõudsalt aga madalama hariduse ja väiksema sissetulekuga kodanike hulgas. «Tegemist on äärmiselt ebastabiilse poliitilise eelistusega elanikkonna kihiga, kelle arvamused võivad ka kiiresti muutuda,» lausus ta ja lisas, et seega võib sotsiaaldemokraatide toetuse tõus olla lühiajaline.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk märkis uuringutulemusi kommenteerides, et küsitlusperioodi teises pooles on erakonna toetus pööranud tõusule ning selle taga võib näha justiitsminister Kristen Michali otsust ametist taanduda. «Oluliseks võib pidada ka toimunud valitsuskabineti värskendust,» ütles ta.

SDE peasekretär Indrek Saar ütles sotsiaaldemokraatide kõrge toetuse kohta, et inimestele lähevad järjest enam korda need asjad, mille eest SDE seisab. «Selle põhiolemust võiks kirjeldada nii, et enamik inimestest siiski arvab, et riik algab ja lõpeb inimese, mitte numbritega,» lausus ta.

Ta avaldas lootust, et lähikuudel saab olema oluliselt rohkem dialoogi, kui seda on viimastel aastatel olnud. «Ma väga loodan – kuigi ma ei oleks valmis selle peale ka kergemat sorti mürki võtma, olles mõnda aega jälginud, kuidas valitsuskoalitsioon käitub –, et reitingud sunnivad koalitsiooni ümber hindama oma arusaama sellest, kuidas pidada dialoogi suurema osaga ühiskonnast,» ütles Saar ning lisas, et dialoog eeldab palju enamat kui ainult muudatusi valitsuse koosseisus.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli detsembris 38 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 21. novembrist 12. detsembrini 877 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles