VIK: Keskerakond peaks Yana Toomi taandama (1)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külliki Kübarsepp
Külliki Kübarsepp Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik rõhutab, et Yana Toom on riigikogu liige, kelle kohus ja võimalus peab olema kodumaa kaitse, mitte selle vaikne ja hiiliv hävitamine, ning leiab tema värskete väljaütlemiste valguses, et Keskerakond peaks ta taandama nii riigikogust kui valimiste võimalike kandidaatide seast.

«Näeme Yana Toomi ja Kadri Simsoni viimaste päevade avaldustes mitte ainult kohatut ja Eesti Põhiseaduses väljendatud eesmärkidele vastanduvat retoorikat, vaid ka katset kutsuda kohalike valimiste eel taas Eesti poliitikas hüsteerilises vormis esile nn Vene kaart ja Vene-vastane kaart,» nägi ohtu MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik juhatuse liige Külliki Kübarsepp.

Ta lisas pressiteates, et on ütlematagi selge, et Yana Toomi avaldus eesti rahva väljasuremise kohta kutsub esile valulise reaktsiooni – eriti, kuna see on tulnud ametivande andnud riigikogu liikme suust. «Vaba Isamaaline Kodanik ei taha, et saabuvad valimised mööduksid järjekordselt Vene hirmu tähe all, mida külvavad proua Toomi sarnased küündimatud poliitikud. See halvab mõistliku ja sisuka arutelu muudel, asjakohasematel teemadel.»

«Soovitame Keskerakonnal taandada Yana Toom nii riigikogust kui ka Keskerakonna võimalike kandidaatide hulgast Tallinna volikogu valimistel ning anda ühiskonnale kinnitus, et erakond ei kavatse Eesti põhiseaduses preambulis sõnastatud eesmärke edaspidi enam kahtluse alla panna,» nõudis Kübarsepp.

«Soovime ka valgustada Jüri Ratast, kes juriidiliste argumentide taha pugedes väidab, et saadiku tagasikutsumine pole võimalik,» märkis ühendus ning meenutas Isamaa ja Res Publica liidu liikme Indrek Raudse tagasiastumist erakonna survel. «Loodame Keskerakonnalt samasugust käitumist ning seega riigi, rahva ja keele kaitsmist.»

Riigikogu liige Yana Toom ütles portaali Baltija ajakirjanikule antud intervjuus, et eesti keel on väljasurev keel ning eestlased väljasurev rahvas. Laupäeva hommikul teatas ta aga meediale, et nii intervjuu ilmutanud Baltija kui ka Postimees on tema sõnu moonutanud. «Mul on äärmiselt kahju, et minu kontekstist välja tiritud sõnad solvasid eestlasi – minu tegelik sõnum oli see, et eestlaste hirmust oma keele pärast tuleb aru saada ja sellega arvestada. Ning et see hirm teeb asja veelgi keerulisemaks,» märkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles