Eesti jalaväelased lähevad Afganistani presidendivalimisi turvama

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelased Afganistanis puhkehetkel.
Eesti kaitseväelased Afganistanis puhkehetkel. Foto: Peeter Kuimet.

Eesti saadab juulist Afganistani kuni 140-mehelise jalaväekompanii. Ajutise lisaväe ülesanne on turvata Afganistani augustikuiseid presidendivalimisi.

Kompanii lähetamise kulud kaetakse ärajäänud Iraagi missiooni arvelt, kogu kulu peaks ulatuma ligi 30 miljoni kroonini, vahendas Reporter.ee videolõik.

«Selle ajutise missiooni põhiülesanne on olla valmidusüksus suuremate kriiside jaoks valimiste ajaks, mitte niisugune manööverüksus nagu meie püsivalt seal olev kompanii täna on,» rääkis kaitseplaneerimise asekantsler Lauri Tumm.

Mehed saavad misioonil palka umbes 30 000 - 40 000 krooni. Missioon kestab 1. juulist 1. detsembrini.

«See missioon võib olla oluliselt lühem, aga juhul, kui tuleb teine voor, siis see teine voor toimub kindlasti kuu või kaks pärast 20. augustit ja eks ka häälte lugemine ja valimistulemuste väljakuulutamine võtab aega natukene,» täpsustas Tumm.

Valimiste turvamiseks saadavad Afganistani lisaüksuseid üle 20 Afganistani rahvusvahelistesse julgeolekujõududesse (ISAF) kuuluva riigi, sealhulgas meie lähinaabrid Soome, Rootsi, Leedu ja Poola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles