Advokaadibüroo MAQS õnnetu miljoniapsakas

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florence-Silvia Lutkat kaebas kohtusse valla ja seejärel advokaadibüroo, kes hilines apellatsiooni esitamisega.
Florence-Silvia Lutkat kaebas kohtusse valla ja seejärel advokaadibüroo, kes hilines apellatsiooni esitamisega. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Riigikohtu värske otsus andis Eesti õiguspraktikas ainulaadsele vaidlusele uue sisu – kliendi esindamisel tähtajast üle läinud advokaadibürood ähvardab vanas rahas miljonikroonine kahjunõue.

Saksamaal Hamburgis elav väliseestlasest õpetaja Florence-Silvia Lutkat on kohtusse kaevanud rahvusvahelise advokaadibüroo MAQS. Viimastel kuudel on see büroo tähelepanu ja mainimist pälvinud seoses Autorollo pankrotiprotsessiga.

Lutkati kohtus esindav endine justiitsminister, vandeadvokaat Paul Varul oli varem kahes kohtuastmes – maa- ja ringkonnakohtus – kaotanud. Riigikohus oli vanaproua viimane võimalus.

Nädal tagasi, 15. veebruaril avaldatud kohtuotsusega sai Lutkat uue võimaluse – riigikohus tühistas kaks varasemat kohtuotsust ja saatis asja uueks arutamiseks maakohtusse tagasi.

Tõendamata tehing

Teemaks on 63 613 euro suurune kahjunõue advokaadibüroo vastu. Kui MAQS selle protsessi kaotab, peab raha tasuma nende kindlustuspartner Ergo Kindlustus. Ent vaidlus, mille põhjal tsiviilhagi tekkis, on erakordselt põnev ja nüansirikas.

Veel viis aastat tagasi olid MAQS ja vanaproua Lutkat koostööpartnerid. Lutkat kaebas kohtusse Viimsi vallavalitsuse. Proua soovis kohtu kaudu kahjutasu selle eest, et vald lasi dirigent Eri Klasi abikaasal Arielil erastada Lutkati teadmata elamukrundi, mis seadusega kuulus Saksamaal elavale prouale.

See, kuidas Klasist sai Lutkatile 1993. aastal tagastatud krundi omanik, on omaette lugu. Väliseestlane väidab, et ta lubas Klasidel tutvuse poolest elada krundil asuvas aiamajakeses ja Ariel Klas maksis talle selle eest kompensatsiooni.

Dirigendi abikaasa väitel maksis ta Lutkatile 1994. aastal 30 000 Saksa marka. Ning mitte kompensatsiooniks elamise eest, vaid krundi ja aiamaja ostusummana. 1990. aastate alguses oli see suur raha. Notariaalset kinnitust sellele tehingule pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles