Reformierakonna toetus on pööranud väikesele tõusule

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringust selgub, et pool aastat pidevas languses olnud Reformierakonna toetus on veebruaris kolme protsendipunkti võrra kasvanud.

Reformierakonna populaarsus hakkas vähenema eelmise aasta suve lõpus: kui veel augustis oli erakonnal toetajaid 39 protsenti, siis septembris 33, oktoobris 32, novembris 26, detsembris 22 ja jaanuaris vaid 20 protsenti. Veebruaris toetas erakonda uuringu kohaselt aga 23 protsenti vastanutest.

Reformierakonda edestavad siiski veel opositsioonilised Keskerakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), keda veebruaris toetas võrdselt 26 protsenti inimestest. Jaanuaris oli Keskerakonna reiting 28 ja SDE-l 27 protsenti.

Neljandat kohta hoiab koos Reformierakonnaga koalitsiooni kuuluv Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), kelle populaarsus on jaanuari 16 protsendilt kasvanud 17 protsendini veebruaris.

Riigikogus esindamata erakondadest on kõrgeim ehk nelja protsendi suurune toetus Eestimaa Rohelistel, kellele järgneb Konservatiivne Rahvaerakond kaheprotsendilise toetusega.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles rahvusringhäälingu uudisteportaalile, et viimasel kolmel kuul on olnud kaks liidererakonda – Keskerakond ja SDE –, kelle tase on olnud üsna lähedane. Nende populaarsus on tema hinnangul seotud jätkuvate majandusprobleemidega.

Voogi sõnul toetavad SDE-d ja Keskerakonda kindlalt vanemaealised ja madalama sissetulekuga inimesed, kelle suuremal toetusel põhines varem Reformierakonna liidripositsioon. «Nüüd, kui majanduslikud probleemid on hakanud mõjuma, on majanduslikult ebakindlamad elanikkonna rühmad asunud opositsioonierakondade toetajate hulka,» märkis ta ja lisas, et koalitsioonile on jäänud kõrgema haridusega ja nooremate valijate toetus.

See, kas Reformierakond suudab oma positsiooni taastada, sõltub Voogi hinnangul nii erakonnast kui ka meediakajastusest. «Kui nad suudavad selle taastada, siis tekib kolm erakonda, kes on suhteliselt lähedase toetustasemega. Võrreldes eelnevate valimistega, sellist situatsiooni ei ole olnud. Tavaliselt on olnud kaks erakonda, kes võitlevad esikoha pärast,» lausus Voog.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli veebruaris 32 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 885 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles