Ilves tänas Hispaaniat Eesti õhuturbes osalemise eest

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania kuningapaar Kadriorus.
Hispaania kuningapaar Kadriorus. Foto: Mihkel Maripuu

President Toomas Hendrik Ilves avaldas Eestisse visiidile saabunud Hispaania kuningale Juan Carlosele tänu tema riigi osalemise eest Balti riikide õhuturbemissioonil ja toetuse eest Tallinnas loodud NATO küberkaitsekeskuse tegevusse.

«On hea meel, et Hispaania mõistab küberjulgeoleku kui ühe 21. sajandi ja riigipiire ületava probleemi olulisust ning on astunud Eesti ja meie teiste liitlaste kõrvale küberkaitse korraldamisel,» vahendas presidendi kantselei pressiesindaja Ilvese sõnu.

President Ilves ja Evelin Ilves võtsid täna Kadriorus vastu Eestisse riigivisiidile saabunud Hispaania kuninga Juan Carlose ja kuninganna Sofia.

«See on tähendusrikas visiit, sest Hispaania kuningapaar külastab Eestit esmakordselt,» rõhutas president Ilves, kes tegi riigivisiidi Hispaaniasse juulis 2007.

«Meie kahe riigi suhted on väga head, Eesti ja Hispaania on tugevad partnerid nii Euroopa Liidus kui ka NATOs, kus meie koostööd hõlbustab arvamuste sarnasus enamuses küsimustes,» lisas ta.

«Mul on eriliselt uhke tunne võõrustada Eestis kuningas Juan Carlost, kes on mõõtmatult palju aidanud kaasa oma kodumaa demokraatia arengule,» ütles Eesti riigipea.

«Me mõlemad oleme maad, kes tulid edukalt välja autoritaarsest ja totalitaarsest riigikorrast ning on jõudnud Euroopa Liitu kui ühistel väärtustel tuginevasse ühendusse,» sõnas Ilves.

Eesti riigipea ja Hispaania kuningas rääkisid ka globaalsest majanduskriisist.

«Üks pakilisemaid ja valusamaid probleeme, mis nõuab meie tõsist tähelepanu ja kiireid lahendusi, on kasvava tööpuuduse ohjeldamine,» sõnas president Ilves.

«Samuti on oluline, et võimalikud kärped või maksutõusud, mida valitsused teevad majandusolukorra stabiliseerimiseks ja uue tõusu alustamiseks, oleksid rahvale arusaadavad ja põhjalikult põhjendatud,» rõhutas riigipea.

Kohtumisel kõneldi ka Eesti ja Hispaania majandus- ja transpordikoostööst, tihedatest kultuurisidemetest, turismi arendamisest ja õpilasvahetusest.

Täna kohtub Hispaania riigipea ka riigikogu esimehe Ene Ergma ning parlamendi juhatuse ja fraktsioonide esimeestega, samuti Hispaania kogukonna esindajatega Eestis.

Õhtul annavad president Ilves ja Evelin Ilves Hispaania kuninga Juan Carlose ja kuninganna auks ametliku õhtusöögi.

Homme külastab Hispaania riigipea Tallinnas NATO küberkaitsekeskust ja kohtub peaminister Andrus Ansipiga. Kuninganna Sofia aga külastab Niguliste kirikut ja Eesti Lastekirjanduse Keskust, seejärel tutvub Hispaania kuningapaar Tallinna vanalinnaga.

Kuningas Juan Carlos ja kuninganna Sofia lahkuvad Tallinnast homme pärastlõunal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles