Rõivas: töölepingu seaduse muudatus on taganud tööpuuduse kiire vähenemise

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalminister Taavi Rõivas ütles tänasel töölepingu seaduse uuringute tutvustusel, et 2009. aasta suvel vastuvõetud seadusmuudatus tõi töösuhete regulatsiooni vajaliku paindlikkuse, mis on taganud tööpuuduse kiire vähenemise.

Rõivas ütles, et seadusesse paindlikkuse lisamine oli paljude hirmude allikaks, näiteks kardeti koondamiste lainet. Uuringud näitavad aga, et seda ei juhtunud.

Ta märkis, et paindlikum seadus ja üleüldine majanduskeskkond on võimaldanud tööpuudusel tipust alla tulla kiiresti.

Teisalt on töötajate ja tööandjate teadlikkus seaduses toodud õiguste ja kohustuste osas kehv. Umbes 80 protsenti tööandjatest ja töötajatest leiavad, et neil oleks tööõigusest rohkem teada vaja. Samuti selgus, et iga viies töötaja ei teeks töösuhtes probleemi ilmnemisel midagi või lahkuks töökohalt püüdmata probleemi lahendada.

Praxise ja Centari uuringu kohaselt ei teadnud paljud töötajad oma õigusi töölepingu ülesütlemise korral. Näiteks ei teatud, et koondamise korral on neil õigus küsida tööandjalt aega tööpäevast uue töö leidmiseks.

Aastal 2009 kehtima hakanud töölepingu seadust nähti kui päästerõngast tööandjatele, kuna see muutis koondamise lihtsamaks, uuringu kohaselt tuli seadusemuudatus lõviosale ettevõtjatele hilja. Ettevõtjad olid selleks hetkeks juba suurema osa koondamisi läbiviinud ning vaid kuni 13 protsenti ettevõtjatest oleks eelnevalt kehtinud seaduse kehtima jäämisel koondanud vähem.

Poliituuringute keskuse Praxise, rakendusuuringute keskuse Centar ja Turu-uuringue ASi koostöös valminud uuringus kasutati nii riiklikku statistikat ning küsitleti 1300 töötajat ja töötut ning 861 tööandjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles