Politsei on tänavu väljastanud varasemast palju rohkem relvalube

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Politseiprefektuurid väljastasid tänavu esimeses kvartalis ligi kaks korda enam relvalube kui aasta varem, tänavu kolme kuuga andis politsei välja 3657 relvaluba, mullu samal ajal aga 1938 relvaluba.

Politseiameti pressiesindaja Tuuli Härson ütles BNSile, et suurem väljastatud relvalubade arv ei tähenda automaatselt seda, et Eestis rohkem relvi oleks.

«Relvaluba väljastatakse uue relva soetamisel, relvaloa kehtivusaja lõppemisel, mitme erineva relvaloa peal oleva relva ühele relvaloale kandmisel ja kui mitu relva on kantud ühele relvaloale ja omanik võõrandab sinna kantust ühe või mitu, väljastatakse allesjäänute kohta uus relvaluba,» märkis Härson.

Politseiprefektuurid on tänavu esimeses kvartalis andnud 786 relvasoetamisluba, mullu sama ajaga andis politsei välja 675 relvasoetamisluba. Relvasoetamisluba väljastatakse relva soetamiseks välismaalt, Eesti relvakaupmeestelt või teiselt relvaluba omavalt isikult.

Tsiviilrelvade registri andmetel oli tänavu jaanuari alguse seisuga Eestis ligi 29 000 relvaomanikku ning viimase nelja aastaga on see arv kõikunud maksimaalselt 300 inimese võrra. Seejuures elab 40 protsenti relvaomanikest Tallinnas või Harju maakonnas.

Tsiviilrelvade registri andmetel on nii füüsilistele kui ka juriidilistele isikutele registreeritud 55 000 relva. Viimase nelja aasta jooksul on see arv kõikunud 300 relva võrra, kusjuures tänavu jaanuari seisuga oli registreeritud viimase nelja aasta madalaim relvade arv.

Valdav osa relvaloa taotluste esitamistest toimub politseiprefektuurides. Seal viiakse taotlejaga läbi vestlus, mille käigus selgitatakse seadusest tulenevaid nõudeid, mis relva omamiseks peavad täidetud olema. Kui vestluse käigus ilmnevad kindlad keeldumise alused, näiteks karistatus, tervislikud põhjused või vanus, siis reeglina taotleja ametlikku taotlust ei esitagi, kuna sellest keeldumise alused on taotlejale juba ette teada.

Viimastel aastatel on politsei korraldanud illegaalsete ja leitud relvade loovutamise kampaaniaid, mille käigus on aastas vabatahtlikult loovutatud umbes 100 relva. Politsei jätkab selliseid kampaaniaid ka edaspidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles