Meesak: Kiisleri reformikava kaotab maakondade ajaloolise tähtsuse

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Meesak
Märt Meesak Foto: Valimised

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik regionaalpoliitika toimkonna juht Märt Meesak leiab, et tõmbekeskustel põhinev haldusreform on mõistlik lahendus, kuid samal ajal on vaja kindlasti ümberkorraldust maakonna tasandil.

«Tänased maakonnad ei oma enam sellist rolli nagu neil algselt pidi olema ning uute omavalitsuste tekkel väheneb praeguste maavalitsuste roll veelgi. Selleks oleks vaja teha sarnane tõmbekeskuste reform ka maakonna tasandil, kus moodustuks Eestis viis kuni kaheksa piirkonna keskust,» tõi Meesak välja.

Lisaks vajavad umbes 10 000 elanikuga uued vallad ja linnad rohkem sõltumatust ning otsustusvabadust. Selleks on vaja muuta maksustamise võimalusi, mis annaks omavalitsustele kohustuste kõrvale ka võimalused ise oma rahakotti planeerida.

Meesaku arvates ei tohi tõmbekeskuste Eestis kindlasti jääda kestma sarnane olukord, kus ollakse küll elanike arvult ja pindalalt suuremad, kuid siiski keskvalitsuse ripatsid, kel pole reaalseid võimalusi oma tulude ja kulude üle otsustada.

Tõmbekeskustele peaks keskvalitsus tagama ka riigipoolsed olulised asutused, mis teeks neist veelgi väärtuslikumad keskused. Selleks saab olla riiklikult toetatud päästeüksus, gümnaasium, huvi- või spordikool, mitmekülgne kultuuriasutus, hooldatud teed ning ühistranspordi võrk uutesse keskustesse ja sealt edasi. Kõik selleks, et maal poleks ebamugav elada, kuna see on Tallinnast kaugel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles