Indrek Tarand: mida teha, kui Iirimaa ütleb Lissaboni lepingule taas «ei»?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Kalev Lilleorg/Naisteleht

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: mida teie arvates tuleks teha siis, kui Iirimaa ütleb Lissaboni lepingule ka teist korda «ei»? Vastab üksikkandidaat Indrek Tarand.


Esiteks, kust te seda võtate, et selline asi juhtub? Tõenäosus on väga väike, kõik, kes jälgivad Iiri poliitikat, teavad, et eurooptimism on hetkel ülekaalus: seepärast ei eksisteeri Euroopas ka plaani B teie poolt kirjeldatud juhtumiks. Kuid teoreetiliselt mõeldes kerkivad tasapisi mürgiste soogaasidena üles taas plaanid kahekäigulisest ja kahekiirulisest Euroopast. Pole oluline, kuidas arengustsenaariumit nimetama hakatakse (mäletate ju tuumik-Euroopa ideed), kahjulik on see mitte üksnes Iirimaale, vaid ka Eestile. Meil leidub muidugi arvestatav hulk inimesi, kes rõhutavad rahvusriigi suveräänsuse primaarsust iga Euroopa ühispoliitika suhtes. Aga mina soovitaksin sellest lastehaigusest hoiduda ja veidike kaugemale oma ninast ja nabast vaadata üritada! Ning otse loomulikult jääb iirlastele ka võimalus Euroopa Liidust lahkuda...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles