Reinsalu: ELi ühine julgeoleku- ja kaitsepoliitika peab olema usutav

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister kindral de Rousiers’iga täna kaitseministeeriumis.
Kaitseminister kindral de Rousiers’iga täna kaitseministeeriumis. Foto: Kaitsevägi

Kaitseminister Urmas Reinsalu ütles tänasel kohtumisel Euroopa Liidu sõjalise komitee juhi kindral Patrick de Rousiers’iga, et ELi ühine julgeoleku- ja kaitsepoliitika peab olema usutav.

Euroopa vajab kriisidele reageerimiseks tõsiseltvõetavaid sõjalisi võimeid, ütles Reinsalu.

«ELi ühine julgeoleku- ja kaitsepoliitika peab olema usutav. See peab väljenduma nii ELi sõjalistes operatsioonides kui ELi lahingugruppides,» ütles kaitseminister.

Reinsalu sõnul võtab Eesti ELi sõjalistes operatsioonides osalemist tõsiselt, mida kinnitab seda Eesti otsus panustada ELi sõjalisse väljaõppemissiooni Malis.

«Oluline on ka, et ELi lahingugrupid oleksid jätkusuutlikud ning reaalselt kasutatavad. Vastasel juhul kannatab lahingugrupi sõjaline usutavus,» lisas Reinsalu.

Kaitseminister rõhutas ka detsembris toimuva Euroopa Ülemkogu tähtsust, kus arutatakse kaitse- ja julgeolekupoliitikat.

Kindral de Rousiers on Eestis kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase kutsel. ELi sõjalise komitee juht külastab oma visiidil Ämari lennubaasi ja küberkaitsekeskust.

Mullu novembris ametisse astunud kindral de Rousiers’ juhib Euroopa Liidu nõukogu kõrgeimat sõjalist organit – ELi sõjalist komiteed. Komitee koosneb liikmesriikide kaitsevägede juhatajatest ning annab nõu poliitika- ja julgeolekukomiteele. Lisaks sellele annab kindral de Rousiers sõjalist nõu ka ELi välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrgele esindajale Catherine Ashtonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles