Martin Helme: kuidas reformida ELi põllumajanduspoliitikat?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: Europarlamendi järgmise koosseisu ajal tekib ilmselt võimalus reformida ELi ühist põllumajanduspoliitikat. Kas ja kuidas seda tuleks teha? Vastab üksikkandidaat Martin Helme.


Reform on möödapääsmatu kahel põhjusel: raha on otsa saamas ja liikmesriike koheldakse väga ebavõrselt. Meie põllumees saab kordades vähem toetusi kui Prantsuse, Belgia, Hispaania või isegi Poola oma. EL alustas ühisturuna ja see oli tema suurim väärtus. Ühisel turul peavad kõik saama aga võrdse kohtlemise, muidu on ebaterve konkurents ja meie ettevõtjad süüakse dumpinghindadega turult lihtsalt välja.

Põllumajanduses peab samuti vähenema bürokraatia ja reguleeritust, suurenema aus ja terve konkurents. Ma arvan, et humanitaarabi saatmise asemel kolmandale maailmale oleks nii neile kui meile kasulikum, kui EL ei kaitseks oma turgu muu maailma põllumajandustoodete eest nii kiivalt. Ükskõik, milline saab olema tulevane põllumajanduspoliitika, Eesti
esindaja põhitöö saab olema meie põllumeestele võrdsete tingimuste välja võitlemine vana Euroopaga võrreldes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles