Keskerakond: millise hinnangu annate struktuurifondidele?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Peeter Langovits

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: kuidas hindate ELi struktuurifondide raha kasutamise prioriteete ja fondide senist tööd? Vastavad Keskerakonna kandidaadid.


Edgar Savisaar:

Eurorahade toel oleme aastate jooksul toetanud õhukese riigi poolt alafinantseeritud valdkondi. Olulise toe said piirkondade eripära toetavad projektid (kultuuriobjektid, veeprojektid, turismi arendus maapiirkondades), kümned kutsekoolid, kõrgkoolid ja teadusasutused, haiglad, sotsiaalhoolekandeasutused jne.



Andrus Ansipi valitsus on olnud lubamatult saamatu ja vastutustundetu ELi struktuurifondide raha panustamisel Eesti hüvanguks, mille ilmekaks näiteks on Euroopa Liidu tõukefondidest 53 miljardi toetuskrooni kasutamata jätmine. See on eriti rumal tänases majanduskriisi olukorras, mil Eesti riik hoiab kokku kõige nõrgemate arvelt ja lammutab pensionisüsteemi usaldusväärsust. Teisisõnu mõistab Ansipi valitsus kärpida sente, kuid ei mõista koju tuua eurosid.



Kahetsusväärselt ei ole Ansip aru saanud, et eurorahade toel on võimalik hoida ja ka luua uusi töökohti ning toetada kohaliku elu säilimist. Nüüd on tekkimas olukord, kus Eesti võib osa eurorahast lihtsalt kaotada. Riigi eelarve järjest õhemaks kärpimise tingimustes oleks eurorahade kasutamine viis hoida avalike investeeringute taset.

Siiri Oviir: 2004. aastal ja hiljem liitunutele on struktuurifondidest eraldatud rahad olnud hädavajalikud ühiskonnaelu erinevate valdkondade arendamisel. Fondide senine töö on olnud suunatud ka liikmete suurte projektide elluviimisele, näiteks energiaküsimused, Euroopa satelliitnavigatsioonisüsteemi Galileo rajamine jmt. See kõik on positiivne. Varem oli fondidest vahendite eraldamine liialt bürokraatlik, tänases majanduskriisis on Euroopa Parlament seda korda lihtsustanud, näiteks võimaldades ka ettemakseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles