Rohelised: millise hinnangu annate struktuurifondidele?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Mihkel Maripuu

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerijate vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: kuidas hindate ELi struktuurifondide raha kasutamise prioriteete ja fondide senist tööd? Vastavad Roheliste kandidaadid.


Marek Strandberg:

Möödunud jõukuse perioodil kiputi struktuurfondi rahaga ringi käima nagu limiidita krediitkaardiga kaubamajas: soetusi tehti sageli üsna kriitikavabalt, mõtlemata näiteks nende ülalpidamise edasiste kulude peale. Nii on loodud näiteks mitmeid juba lähitulevikus ülejõu käima hakkavaid veepuhastussüsteeme. Lootus, et rikkuse kasv jätkub pidevalt, panigi otsustajaid ühisraha selliselt kasutama.



Peep Mardiste:

Euroopa Liidu struktuurifondid kui Euroopa rikkamate riikide poolne tugi vaesemate järeleaitamiseks on maailmas unikaalne ja väga oluline vahend. Selline solidaarsusfond peab kindlasti jätkama ja arenema. Oluline on muuta struktuurifondide prioriteete, et need ei toetaks mitte eilset, vaid homset majandusloogikat. See tähendaks Euroopa Liidu investeeringutuge pigem raudteedesse kui kiirteedesse, pigem jäätmete töötlemisse kui prügilatesse jne. Struktuurifondide kasutamises peab säilima teatud Euroopa Komisjoni poolne kontroll, et vältida liikmesriikide kiusatust seda raha lihtsalt eelarveaukude lappimiseks kasutada.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles