121 omavalitsust jätsid õpetajatele välja maksmata ligi kaks miljonit eurot palgaraha

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaat.
Pangaautomaat. Foto: Marko Saarm / Sakala

Jaanuaris-veebruaris jäi omavalitsuste õpetajate keskmine palk 84 eurot väiksemaks kui riigipoolne palgatoetus võimaldaks, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Kohalikele omavalitsustele kuuluvate üldhariduskoolide täiskoormusega õpetajate jaanuari ja veebruari keskmine palk oli omavalitsuste esitatud raamatupidamisandmetel 831 eurot, riigi poolt eraldati samal ajal keskmiselt 915 eurot õpetaja kohta.

Koostatud ülevaatest on näha, et enamik omavalitsusi – 121 – maksis palka vähem, kui lubanuks riigi antud palgatoetus, riigitoetusest enam maksis palka 69 omavalitsust. 30 omavalitsust ei esitanud oma raamatupidamisandmeid määruses ettenähtud tähtajal.

Omalt poolt panustasid kõige enam täiendavalt õpetajate palka Mäetaguse vald, Rakvere vald, Varbla vald, Vihula vald, Põlva vald, Illuka vald, Kõpu vald, Helme vald, Laimjala vald ja Käru vald. Näiteks Mäetaguse vald lisas riigi palgatoetusele pool juurde. Kokku maksid 69 omavalitsust riigi toetusele juurde 266 384 eurot õpetajate palgaraha. Teisalt oli terve rida omavalitsusi, kus suur osa riigi toetusest õpetajateni ei jõudnud – näiteks Õru vald, Narva-Jõesuu linn, Tallinn jt. Kokku jätsid 121 omavalitsust õpetajatele välja maksmata 1 949 192 eurot palgaraha.

Jaanuari seisuga on Eestis 482 üldhariduskooli, mille pidajad on kohalikud omavalitsused, kes eraldavad koolile ka eelarve. Riik annab omavalitsustele haridustoetust, millest ca 80 protsenti moodustab õpetajate töötasu toetus. Eelmisel aastal oli munitsipaalkoolide õpetajate palgatoetus 143 miljonit eurot ja tänavu jaanuaris eraldas riik omavalitsustele selleks 160 miljonit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles