Kärpeplaan neelab alla lapsevanemale mõeldud õppelaenu kustutamise

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema lapsevankriga.
Ema lapsevankriga. Foto: Raigo Pajula

Valitsuses eile arutatud sotsiaalvaldkonna kärped näevad lisaks 300-kroonise lastetoetuse vähendamisele kümne protsendi võrra ja matusetoetuse kaotamisele muu hulgas ette ka lapsevanema õppelaenu kustutamise kaotamist.


Sotsiaalminister Hanno Pevkur käis Postimees.ee andmetel eile õhtul valitsuses lisaks lastetoetuse vähendamisele ja 3000-kroonise matusetoetuse kaotamisele muu hulgas välja ka lapsevanemale mõeldud õppelaenu kustutamise kaotamise, viljatusravi rahastamise kärpimise ning ka politseinike, piirivalvurite, kohtunike ning prokuröride eripensionite vähendamise.

Samuti näeb kava ette haigekassa eelarve 376 miljoni kroonist vähendamist, mis ka varem meediast läbi käinud ning mis tingitud sotsiaalmaksu laekumise vähenemisest.

Sotsiaalvaldkonna kärbe moodustab kõigi ministeeriumide ja nende valdkondade nelja miljardi krooni suurusest kärpest enam kui poole - 2,3 miljardit krooni ning valdkonna kokkuhoiukohad jäid eile suuresti lahtiseks.

Väidetavalt on lastetoetuse vähendamine 10 protsendi võrra, matusetoetuse kaotamine ning ka lapsevanemale mõeldud õppelaenu kustutamise kaotamine suure tõenäosusega läbi minemas.

Praegu saab kuni viieaastast last kasvatav vanem taotleda kuni poole oma maksmata õppelanu kustutamist ning selle toetuse kaotamine jätaks riigile poole aastaga kätte umbes 22 miljonit krooni.

Igakuine lastetoetus esimesele ja teisele lapsele on praegu 300 krooni ning alates kolmandast lapsest 900 krooni. Nende vähendamine 10 protsendi võrra annaks kokkuhoidu suurusjärgus 60 miljonit krooni.

Samas on tõenäoline, et kui lepitakse kokku lastetoetuse kaotamises, ründavad Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond vanemahüvitise ülempiiri, mis praegu on 30 000 krooni ja mida Reformierakond jõuliselt kaitseb.

Matusetoetuse kaotamine annaks riigile 25 miljonit krooni. Eripensionite vähendamine kümne protsendi võrra langes aga valitsuse istungil aga eile siseministri ja justiitsministri ägeda kriitika alla.

Valitsuse pressibüroo teatas eile õhtul, et valitsus leppis kokku 2,5 miljardi krooni kärpes. Lõviosa puudujäägist tulebki just sotsiaalministeeriumi valdkonna arvelt. Sotsiaalvaldkonna suurimaks kulukohaks on pensionid, kuid nende kärpimist pole valitsus seni arutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles