Jaanson: Simsoni põhjendused Laari sobimatuse kohta on alusetud

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jaanson.
Jüri Jaanson. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Riigikogu sotsiaalkomisjoni reformierakondlasest liige Jüri Jaanson märkis riigikogu liikmetele saadetud kirjas, et ei pea õigeks ega sobivaks Kadri Simsoni põhjendusi, miks Mart Laar ei tohiks juhtida Eesti Panka.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson kirjutas, et Eesti panga nõukogu esimees peab olema võimeline riigikogu ees küsimustele vastama ja tal olevat raske on ette kujutada, kuidas Eesti Panga nõukogu esimehe kandidaat Mart Laar sellega hakkama saab. «Ma mõistan IRLi fraktsiooni, kes otsib endisele peaministrile väärikat lahkumisvõimalust, aga kas on õige panna inimene, kel on alles jäänud osaline töövõime, vastutama Eesti Panga eest?»

Jaanson kirjutas, et imestab taolise väite üle ja usub ning teab, et see pole tõene. «Ei tea küll, kui palju on selles väites hea- või pahatahtlikkust, ehk isegi mingit poliitilist kalkulatsiooni, aga selles sisalduv mõte, et riigikogu kõnetooli (ja seega ka riigikogu kontrollitavaisse ametitesse ning riigikokku endasse) sobivad vaid ilusad, blondid ja arukad, on ilmselt liiast. Vähemalt minule,» seisis ta kirjas.

Oma kirjas märkis Jaanson, et ta kuuleb oma kolleegidest kehvemini. «Ma ei ole võimeline täiskogu ees riigikogu kodu- ja töökorras seni sätestatud raamides kõikidele küsimustele vastama. Kui need pole just välja öeldud asespiiker Laine selge ja koolitatud häälega. See väide viib mind nüüd mõttele, et peaksin ehk riigikogust lahkuma? Sest kellelgi on raske ette kujutada mind riigikogu ees küsimustele vastamas? Hea mõte.»

«Ma siiski ei lahku. Riigikogu kõnepult ei ole Olümpos. See koht ei ole suurem inimestest, keda ta teenib. Teenib ta kindlasti hästi ja kaua meid kõiki, sealhulgas kolleeg Marti ja mind. Eesti vabariigi presidendi ettepanekul tuleb varsti arutada Mart Laari sobivust Eesti Panga nõukogu esimehe kohale. Ma ei pea õigeks ega sobivaks Kadri Simsoni seisukoha aluseks olevat põhjendust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles