«Aktuaalne kaamera»: Eesti konsuli väljasaatmisele eelnes luuraja tabamine Vene saatkonnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeerium
Välisministeerium Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

ETV uudistesaate «Aktuaalne kaamera» andmeil põhjustas Eesti konsul Franek Persidski väljasaatmise Venemaalt Eesti varasem otsus saata riigist välja siinse Vene saatkonna nõunik Nikolai Fursov.

Ei välisministeerium ega kapo soostunud teemat kommenteerima, kuid mulluses kapo aastaraamatus illustreerib Fursovi foto vastuluure peatükki ning selle juures on tekst, et piir diplomaatia ja diplomaatilise katte vahel muutub järjest hägusamaks.

Julgeolekuekspert Erik-Niiles Kross ütles uudistesaatele, et ennetähtaegselt on diplomaadid varem Eestist lahkunud kahel põhjusel – kas siinne vastuluure on tõestanud nende Eesti-vastast tegevust või on diplomaadil juhtunud «isiklikku laadi äpardus», rääkis ta. Krossi sõnul on vaikimisi kokkulepitud olukord, et eksisteerib diplomaatilise katte all töötav luurajate seltskond.

Fursov saadeti Eestis välja tänavu veebruaris.

Välisministeerium: diplomaadi väljasaatmine oli vastusamm Eestile

Eesti välisministeeriumi kinnitusel saatis Venemaa Eesti diplomaadi Franek Persidski riigist välja vastusammuna Eesti varasemale samalaadsele otsusele.

«Tegemist on Vene poole vastusammuga Eesti ametkondade varasemale samalaadsele otsusele,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind Postimehele. Millisest otsusest jutt käib, ta ei täpsustanud.

Pressiesindaja lisas, et Persidski on Peterburi konsulaadist tagasi Eestis.

Eile sai teatavaks, et Eesti Vabariigi konsul Peterburis Franek Persidski kuulutati Venemaal persona non grata'ks. Uudisteagentuuri Interfax andmetel on Persidski väljasaatmine tõenäoliselt vastus Eesti võimude hiljutisele otsusele mitte anda viisat viiele venelasele, kes soovisid märtsis osaleda Tallinnas toimuval Gortšakovi nimelise avaliku diplomaatia toetuse fondi korraldataval ümarlaual.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles