Taliban teatas «kevadise pealetungi» algusest Afganistanis

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani võitlejad vaatluspostil Wardaki provintsis.
Talibani võitlejad vaatluspostil Wardaki provintsis. Foto: SCANPIX

Taliban teatas täna «kevadise pealetungi» algusest USA toetusega valitsuse vastu ning lubas kogu riigis rea rünnakuid korraldada.

Islamistide sõnul on rida kavandatavaid suitsiidirünnakuid, «omade rünnakuid» ja «spetsiaalseid sõjataktikaid» suunatud rahvusvaheliste õhuväebaaside ja diplomaatiliste hoonete vastu, et maksimaalselt kaotusi tekitada.

Taliban hoiatas inimesi end president Hamid Karzai valitsusega seostamise eest ning kutsus noori politseisse ega sõjaväkke astumisest hoiduma.

Selle aasta «sõdimishooaega» peetakse Afganistani tuleviku seisukohalt oluliseks, sest võõrväed valmistuvad järgmise aasta lõpuks lahkuma ning kohalikud julgeolekujõud peavad islamistidega ise võitlema asuma.

Afganistani sõdimishooaeg algab tavaliselt aprillis või mais, kui lumi mägedes sulab, ning viimastel aastatel on Taliban seda tähistanud avaliku lubadusega Karzai valitsus kukutada.

Talibite viimane avaldus rõõmustas NATO vägede lahkumise üle ning teatas, et «vaenlane on kogu tema sõjalise jõu juures purustatud ja on viimaks sunnitud oma sõjaväebaasidest põgenema».

Kuid NATO kinnitab, et on sõda võitmas ning USA kindral Joseph Dunford kinnitas neljapäeval, et riigi stabiliseerimise suunas on tehtud «vaieldamatuid» edusamme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles