Ilves Afganistani riigipeale: vastutus oma vabaduse eest muudab iga riigi tugevamaks ja edukamaks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani presidendi Hamid Karzai riigivisiit. Vastuvõtt Kadriorus.
Afganistani presidendi Hamid Karzai riigivisiit. Vastuvõtt Kadriorus. Foto: Andres Haabu

President Toomas Hendrik Ilves tervitas täna Eestisse riigivisiidile saabunud Afganistani Islamivabariigi president Hamid Karzaid ametlikul vastuvõtutseremoonial Kadriorus, kus külalise auks oli üles rivistatud Eesti kaitseväe aukompanii ning kõlasid Afganistani ja Eesti hümnid.

President Karzai auks antud riigiõhtusöögil Kadrioru kunstimuuseumis meenutas president Ilves, et vaatas hiljuti dokumentaalkaadreid möödunud sajandi 60. aastate Kabulist kui võluvast, rahulikust, kaasaegsest ja õitsvast linnast. «See on iidse ja kõrge kultuuriga uhke Afganistan, mida meie tänaste pilkude eest varjavad viimase 35 aasta sõjad. Siia kõrvale asetuvad aga minu enda mälestused sügisest 2010, mil külastasin Kabuli, Lashkar Gah’d ja Wahidi patrullbaasi, kus teenisid Eesti sõdurid. Toonased kohtumised andsid kinnitust Afganistani kindlast soovist jõuda stabiilse ning oma kodanikele ja ka naabritele turvalise riigini.»

Eesti riigipea tsiteeris puštu vanasõna, et üks õitsev lill ei tähenda kevadet. «Kui me räägime Afganistani tulevikust, siis näeme mitmeid lootustandvaid märke. Hariduse ja meditsiini laienemine piirkondadesse, kus seni nappis nii koole kui arstiabi. Tärkav majandus. Uued taristu projektid. Paljude eilsete vastaste loobumine relvastatud vastupanust. Afganistani armee ja politsei valmisolek ning suutlikkus kontrollida iseseisvalt järjest suuremat territooriumi.»

Julgeolekuvastutuse ülevõtmine Afganistani valitsusvägede ja politsei poolt ongi võtmetähtsusega, rõhutas president Ilves, ja muidugi järgmise aasta kevadel toimuvad vabad, õiglased ja läbipaistvad presidendivalimised.

«Eesti teab, mida tähendab riigi ülesehitamise algus. Eesti teab seda tunnet, et oleksime otsekui nullpunktis ja ees on ainult väga keerulised või keerulised valikud. Kui Eesti kogemusest on teile kasu, siis oleme valmis seda Afganistaniga jagama,» kinnitas president Ilves, kelle sõnul tunneb Eesti koos liitlastega vastutust aidata kaasa Afganistani edukusele ja stabiilsusele nagu see sai kokku lepitud Chicago tippkohtumisel ja Tokyo konverentsil.

«Afganistan ei pea enam kartma, et pärast 2014. aastat jätab rahvusvaheline kogukond teid raskuste ja sõja tagajärgedega üksi,» rõhutas Eesti riigipea. «Vastutus oma vabaduse eest muudab iga riigi tugevamaks ja edukamaks. Hoolimata rahvusvahelisest abist ja toetusest, lasub lõplik vastutus Afganistani julgeoleku ja heaolu tagamise eest Afganistanis endal. Ainult teie ise saate enda tulevikku kujundada ning ainult teie ise otsustate, kellelt ja millist abi või nõu te soovite.»

President Ilves visandas Eesti-poolse pilgu meie riikide tuleviku koostööle 2014. aasta järgsel ajal. Üks võimalus on jätkuv julgeolekualane panustamine, mis tähendaks ka Afganistani sõjaväelaste ja politseinike koolitamist. Siis muidugi arengukoostöö, kus Afganistan on Eestile üks olulisemaid partnereid ning kus Eesti on valmis keskenduma haridusele, tervishoiule ja õigusriikluse edendamisele, samuti saame jagada oma teadmisi ja kogemusi infotehnoloogia ja e-riigi vallas, aidata kaasa ka diplomaatide ja riigiametnike koolitamisele.

«Võib-olla on just Eesti reformikogemus ja meie teadmine, kuidas ehitada üles edukas e-riik see, millest võiks tulu tõusta ka mägises ja sopilises Afganistanis. Soovime olla aktiivsed just seal, kus Afganistan tunneb vajadust abi järele ja seal, kus Afganistan saaks oma igapäevastes tegemistes suurimat kasu,» ütles Eesti riigipea.

Ta pöördus ka tänusõnadega Eesti kaitseväelaste poole, kes on Afganistanis võidelnud ja meie sõdurite perekondade poole. «Me oleme panustanud palju. Kõik, mis suudame ja enamgi. See on olnud Eesti teadlik valik. See näitab meie pühendumust eesmärgile seista meie huvide ja väärtuste eest.»

President Hamid Karzai kahepäevane riigivisiit on Afganistani riigipea üldse esimene visiit Eestisse. Homme toimub presidentide Ilvese ja Karzai ametlik kohtumine, samuti kohtub Afganistani liider riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga. Kohtumised keskenduvad kahe maa suhetele ning Afganistanile 2014. aasta järgselt, kui Afganistani armee ja politseijõud peaksid kandma oma riigis julgeoleku eest peavastutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles