Ametniku vallandamine läks maksuametile maksma üle 9000 euro

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliamet.
Maksu- ja tolliamet. Foto: Peeter Langovits

Maksu- ja tolliameti otsus andmebaasist salastatud infot sugulasele edastanud ametnik vallandada läks asutusele maksma kokku 9055 eurot, ametnik asus pärast riigikohtu otsust tagasi tööle.

Riigikohus ennistas aprilli algul tööle maksuhalduri, kes vallandati maksuametist poolteist aastat tagasi, kuna ta jäi vahele infosüsteemis tema töösse mittepuutuvate päringute tegemise ning dokumentide tütrele edastamise eest.

Riigikohus otsustas halduri teenistusse ennistada ning mõista ametilt teenistujale välja tasu tema sunnitult puudutud aja eest, samuti kohtukulud.

«Ametnikule väljamakstav brutosumma töölt puudutud aja eest on 5827 eurot ja 8 senti. Sellele lisandusid menetluskulud 3227 eurot ja 40 senti,» ütles maksu- ja tolliameti pressiesindaja Kaia-Liisa Kallas.

Alates 11. aprillist on maksuhaldur ka tööl tagasi ning täidab samu tööülesandeid, mis enne vallandamist.

MTA peadirektor alustas 19. oktoobril 2011 distsiplinaarmenetluse ametniku V. L. suhtes seoses sisekontrolli osakonna avastusega, et ametnik oli teinud ameti infosüsteemis tema ametiülesannetega mitteseotud päringuid ning edastanud sealt saadud dokumente väljapoole. Ametniku seletuse kohaselt saatis ta ühe maksukohustuslase advokaadist esindaja koostatud dokumendi näidiseks oma tütrele, kuidas koostada vastuväiteid tütre abikaasa suhtes koostatud kontrollaktile.

Sellist tegu käsitas ameti peadirektor töökohustuste jämeda rikkumisena ning ametnik vabastati karistuseks teenistusest. «Karistusliigi valikul lähtus MTA sellest, et riigiteenistus, eriti aga teenistus maksuhalduri juures, seab kõrgendatud nõudmisi ametniku käitumisele. Kuna maksusaladusega kaitstud teabe hoidmise rikkumine võib tuua kahjuliku tagajärje nii maksumaksjale kui ka maksuhaldurile endale, on selline rikkumine lubamatu ja äärmiselt taunitav,» selgitas pressiesindaja toonast otsust.

Teenistuja kaebas otsuse kohtusse, kuid nii Tallinna halduskohus kui ringkonnakohus jätsid selle rahuldamata.

Riigikohtu kolleegium märkis aga otsuses, et isegi juhtudel, kus seadus näeb põhimõttelise võimalusena ette teenistusest vabastamist, ei pea see olema automaatne tagajärg ka teenistuskohustuste jämeda rikkumise puhul. Riigikohus leidis, et käskkirja põhjendustest ei selgu, kas ja kuidas töötaja muidu hea iseloomustus mõjutas karistuse valikut. Riigikohus leidis, et tehtud on kaalumisviga, mistõttu on vaidlustatud käskkiri õigusvastane ning tuleb tühistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles